Sastanak u Mostaru
0

Izetbegović: Mi smo mnogo više zainteresovani za ostanak Hrvata u BiH nego Jandroković

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon sastanka kantonalnog i gradskih odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), koji je održan u Mostaru, obratio se lider stranke Bakir Izetbegović, koji je kazao da su razgovarali o stranačkim i privrednim pitanjima, a komentirao je i aktuelne političke teme.

Najbitnije teme sastanka su bili, kako kaže Izetbegović, stranački problemi i problemi jedinstva stranke koji nisu izraženi u HNK, ali jesu u drugim dijelovima BiH, te privreda i izgradnja infrastrukture.

"U Mostaru je SDA jedinstvena, nikada tu nije ušao virus podjela, na tome čestitamo. Osim toga, većinom je razgovarano o nastavku ubrzane gradnje infrastrukture", kazao je Izetbegović.

Govoreći o izbornom rezultatu koji je na nivou Bosne i Hercegovine opao, ali je u Mostaru bio pozitivan, Izetbegović je rekao da je na prethodnim izborima vidljiv pad za oko 10 posto.

"Došlo je do udruživanja protiv SDA, do udruživanja šestorki, četvorki, trojki pa evo smanjuju se polako, bit će neke dvojke i jedinice na kraju, ali su se udružili", rekao je.

"Hrvate želimo više nego Jandroković"

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković je jutros rekao da je Hrvatska u Evropskoj uniji pokrenula pitanje Hrvata u BiH i trećeg entiteta kazavši da bi "odlaskom Hrvata iz BiH, Hrvatska bila izloženja".

Bakir Izetbegović je prokomentarisao takvu retoriku.

"Ništa to nije ni novo ni zabrinjavajuće, znamo te politike i priče, traju već 30 godina, znamo kakve su rezultate dali. Treba odustati od priča o raznim Herceg-Bosnama, o nastavcima UZP-ova, vrijeme je da se okrenemo jedni drugima, pravimo mir i stabilnost, da pravimo jednu normalnu, građansku državu, evropsku BiH", kazao je.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina želi Hrvate i da im je zbog toga mnogo toga dala, a da je veliki broj Hrvata aktivno uključen u političke, kulturne i sportske procese.

"Neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u ovoj zemlji nego on. BiH je itekako mnogo dala Hrvatskoj. Mi bismo voljeli da ti procesi iseljavanja prestanu, da naša braća Hrvati ostanu tu", riječi su Izetbegovića.

Novi visoki predstavnik u BiH

Članice Vijeća za provedbu mira su odlučile da će novi visoki predstavnik u BiH biti Christian Schmidt, koji dolazi 1. augusta, po odlasku Valentina Inzka.

Izetbegović se nada da će Schmidt imati odriješenije ruke za rješavanje bitnih pitanja u BiH.

"On ima jača leđa od gospodina Inzka. Inzko je sasvim sigurno bio prijatelj BiH, odlično je poznavao prilike ovdje i učinio bi više da je mogao, da je imao potporu. Ja se nadam da će gospodin Schmidt imati jaču potporu jer dolazi iz Njemačke, jedne evropske velesile", rekao je.

Rusija je jedina država PIC-a koja nije podržala novog visokog predstavnika, a Rusi i srpski narod se generalno protive postojanju kancelarije visokog predstavnika u BiH.

"Bit će tu otpora, vidjeli smo iz Rusije i od srpske strane, ali se nadam da će to biti prevaziđeno", zaključio je Izetbegović.

Na kraju je kratko prokomentarisao i pitanje diplome i specijalizacije njegove supruge Sebije Izetbegović s obzirom na to da je profesor Asim Kurjak ustvrdio da nikada nije bio mentor Izetbegović, a zatim porekao.

"Mene čudi da je gospodin Kurjak, čovjek takvog digniteta, sebi dopustio da izjavi takve neistine", zaključio je Izetbegović.