Gostovanje na FTV-u
621

Izetbegović: Mali Šengen je dobra vježba za EU; volio bih da Čampara ostane u SDA

I. P.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je večeras u Dnevniku 2 Federalne televizije kako neće uskoro putovati u Zagreb, ali da će se već sljedeće sedmice sresti sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Također, komentarisao je i ideju o Malom Šengenu i situaciji "Čampara" u SDA.
Konstatacija je to prvog čovjeka SDA nakon što je upitan koracima koji slijede nakon posjete Milorada Dodika glavnom gradu Hrvatske gdje se, pored Plenkovića, sreo i sa predsjednikom Zoranom Milanovićem.

"Zašto su oni pozvali Dodika, to samo oni znaju. On je sa nulom pomnožio Hrvate u Republici Srpskoj", rekao je Izetbegović dodavši kako takvi srpsko-hrvatski susreti nikada nisu završavali uspješno.

Komentarisao je i opciju Malog Šengena ocijenivši je dobrom idejom za Bosnu i Hercegovinu i region Zapadnog Balkana.

"Mali Šengen je šansa za Bosnu i Hercegovinu. To nije politička asocijacija, to nije Velika Albanija ni Velika Srbija. To je ekonomska asocijacija i ne smijemo se bojati konkurencijskog pritiska Srbije. Mali Šengen će biti dobra vježba za EU", rekao je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Dotakao se i stanja u Kantonu Sarajevo, te stranačkih i unutarstranačkih odnosa.

"Nije nemoguće da Kanton Sarajevo dobije novu vladu s obzirom na dešavanja oko Aljoše Čampare, ali nije nemoguće i da se potom opet vratimo. Vidjet ćemo šta će biti", kazao je Izetbegović komentarišući najave o obaranju aktuelne vlade na čelu sa SDA.

Što se tiče Čampare, on je rekao da za njega ima mjesta u Stranci demokratske akcije.

"U SDA ima mjesta za Čamparu, on je moj prijatelj, voljeli smo se družiti i volio bih da ostane u stranci. Volio bih da ostane zapamćen po nečemu šta je dobro uradio, a ne po tome što je napustio SDA", rekao je prvi čovjek SDA.

Što se tiče aktuelnih odnosa SBB-a i SDA, Izetbegović ih ocjenjuje kao kompleksne i "fazne".

"Ja sad šutim na mnoge izjave i pokušavam sačuvati koaliciju. Mi smo u isto vrijeme i rivali i saradnici. Radončić je pragmatičan i sposoban, sa prepolovljenim glasovima zadržao je SBB na istom nivou vlasti", zaključio je Izetbegović.