Čovjek na 3 funkcije
819

Konačni obračun u ulici Mehmeda Spahe: Čampara je davno napustio SDA, samo to saopćava u ratama

S. Hambo
Aljoša Čampara i Bakir Izetbegović (Foto: F. K./Klix.ba)
Aljoša Čampara i Bakir Izetbegović (Foto: F. K./Klix.ba)
Aljoša Čampara, dugogodišnji visokopozicionirani član Stranke Demokratske Akcije (SDA) suštinski je davno napustio tu stranku, a današnja ostavka na sve unutarstranačke funkcije samo je uvod u službeni razlaz.
Čampara je kadar koji je godinama bio jedan od sinonima za vojnika stranke, a mnogi će reći da mu je SDA sve dala. Od položaja, statusa i funkcija do moći. Aljoša Čampara svojevremeno je bio također jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića. I onda su mu se dogodili Asim Sarajlić i Osman Mehmedagić. Spomenuti dvojac je evidentno postao "prvi do Bakira", a Čampara sve dalji od središta stranačkog odlučivanja.

Ipak, Aljoša Čampara je specifikum i njegov nadolazeći razlaz sa SDA drugačiji je od razlaza naprimjer sa Senadom Šepićem, Mirsadom Kukićem ili Elmedinom Konakovićem. Zašto? Čampara je neko ko ima i historijski background u SDA. Zna mnogo više i o ljudima i o procesima nego prijašnji "disidenti" koji su raskrstili sa SDA. U konačnici Čampara je čovjek koji obnaša tri važne funkcije. Ministar je u Vladi FBiH, zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda FBiH. SDA bi tako mogla izgubiti na tri pozicije i time sebi dodatno zakomplikovati ostatak mandata.

Čampara je dijete te stranke, a uz Aljošu u paketu treba posmatrati i njegovog rođaka Denisa Zvizdića, koji se od odbijanja kandidature za člana Predsjedništva 2018. nalazi u svojevrsnoj defanzivi. Ipak, nakon Aljošine rafalne paljbe prema vrhuški stranke teško je očekivati da će njegov rođak Zvizdić ostati na istom rastojanju unutar SDA.

Treba istaći da je i Aljošin brat Dubravko Čampara dugogodišnji državni tužilac, što dodatno potvrđuje koliko izvjesni razlaz Čampare sa strankom u kojoj je stasao neće biti šablonski kao u slučaju nekih drugih.

Simptomatično je da se ključni okršaj na relaciji Aljoša Čampara - Osman Mehmedagić - SDA odvija u istoj ulici Mehmeda Spahe u rasponu od maksimalno 100 metara. Aljoša Čampara kao federalni ministar policije sjedi u zgradi prekoputa sjedišta SDA. A u istoj zgradi je sjedište i Obavještajno sigurnosne agencije BiH na čijem je čelu Osman Mehmedagić.

Upravo je u jeku obračun Čampare i Mehmedagića koji se proteže posljednjih mjeseci u vezi diplome direktora OSA-e, a sada intenzivno i zbog krivične prijave i novog predmeta u Tužilaštvu BiH protiv direktora OSA-e.

Potonji detalj Čampara je iskoristio kao uvod u potpuni razlaz sa SDA pa je danas prekoputa iste ulice poslao ostavku na sve funkcije u stranci. Jasno je da se radi o uvodu i potpunom izlasku iz stranke, što će prema najavama opozicije u Kantonu Sarajevo značiti i pad aktuelne vlade u Sarajevu. Osim Čampare u kuloarima se može čuti priča da bi za pad vlade Marija Nenadića još neke zastupnice iz SDA mogle dići ruku.

Kako je krenuo proces previranja izgledno je da će četiri godine mandata u Kantonu Sarajevo proći u drugarskoj smjeni na vlasti SDA i partnera te Četvorke i partnera svake godine, godinu na vlasti pa godinu u opoziciju.

SDA se još nije službeno oglasila o ostavci Čampare, ali treba očekivati poruke kako osim ostavke u stranci Čampara treba vratiti i mandat u Skupštini KS i Domu naroda FBiH.

Aljoša Čampara je od početka godine, tačnije od afere "Asim" kritički nastupao i pozivao na unutarstranačke reforme. Ipak, do toga nije došlo. Još uvijek se čeka rasplet i zaključak nakon žalbe Semira Efendića poslije izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo. Istraga u slučaju afere "Asim" traje, ali Sarajlić osim ostavke unutar stranke i dalje obnaša državničke poslove. To je jedna od stvari koje su zasmetale Čampari i zbog kojih već mjesecima djeluje opoziciono unutar SDA.

Ranije je čelnik stranke Bakir Izetbegović ovakve procese nazivao čišćenjem redova unutar SDA te jačanjem stranke koja se rješava "kukolja". Ipak, ovakvih pročišćenja je bilo mnogo i po tome bi SDA trebala biti sve jača, a da li je to tako pokazat će vrijeme i nadolazeći izbori.

Jedno je sigurno, razlaz Čampare sa SDA mogao bi biti drugačiji od ranijih slučajeva. Stranku napušta čovjek koji mnogo zna, duboko je infiltriran u strukture i izvjesno je da sve proračunato radi.