Prve reakcije
286

Izetbegović: Kretanje ka NATO-u će u naredne tri godine biti usporeno, nije se detaljisao ANP

A. K.
Vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini trebala bi biti formirana u narednih mjesec dana. Vremenski je ovo rok koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH koji su danas postigli dogovor u vezi s formiranjem Vijeća Ministara BiH te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
Lider SDA Bakir Izetbegović poručio je da je danas napravljen dobar politički okvir.

"On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sljedeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije...", rekao je Izetbegović.

On je kazao da je Milorad Dodik tražio rok od mjesec dana u kojem će se pokušati odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, startovati s formiranjem Vijeća ministara BiH i Federalne vlade paralelno, a u hodu bi se trebali riješiti i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu.

"Rok od mjesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sljedećih mjesec-dva dana", rekao je Izetbegović.

Kroz sporazum je rečeno da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru. Izetbegović je istakao da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine, ali da je bitno zadržati trend i okvir te raditi u okvirima koji su definisani zakonom i ranijim odlukama Predsjedništva BiH.

"MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine", rekao je lider SDA.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Na pitanje novinara portala Klix.ba zašto se ne spominje u sporazumu Godišnji nacionalni program (ANP), Izetbegović je kazao da se mnogo toga ne detaljiše. Za njega je, odgovorio je, bilo bitno definisati okvir i kazati da se treba raditi u skladu sa Ustavom i relevantnim važećim odlukama Predsjedništva, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara naše zemlje.

Na naše pitanje hoće li Zoran Tegeltija kao budući predsjedavajući ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO, Izetbegović je kazao da će buduće Vijeće ministara BiH biti obavezano da sarađuje u definisanom okviru.

"Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i općenito probosanski opredjeljeni građani i političari željeli. To će biti smanjenim intenzitetom", istakao je Izetbegović.

Osvrnuvši se na izjavu Milorada Dodika da stjecanjem kandidatskog statusa za ulazak u EU prestaje mandat OHR-a u BiH, lider SDA je kazao da on prestaje kada se ispuni takozvani uslov 5+2.

"To nije bila tema današnjeg sporazuma. Mi o tome u BiH nećemo odlučivati, je o tome odlučuje PIC, odnosno međunarodna zajednica. Mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane stabilna zemlja kojoj neće trebati visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU", dodao je Izetbegović.

Lider SDA danas boravi u Tuzli u okviru obilježavanja 29. godišnjice ogranka ove stranke u tuzlanskoj regiji.