BiH
5

Izetbegović: Koalicija SDA i SDP će preživjeti ako prevladaju racionalni razlozi

Anadolija
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je za agenciju Anadolija da će "koalicija SDA i Socijaldemokratske partije (SDP) preživjeti ako prevladaju racionalni razlozi".

"S teškom mukom smo napravili ovu koaliciju. Pregovori su dugo trajali dok smo zidali tu koaliciju od kantonalnog, preko federalnog, do državnog nivoa. Sad je samo iracionalni razlozi, kao što su sujete, želja za dominacijom, želja da jedni slušaju druge, mogu porušiti", istakao je Izetbegović.

Prijetnje političkih partnera iz SDP-a da će zbog protivljenja SDA da podrži državni budžet izbaciti tu stranku iz vlasti, Izetbegović ne smatra ozbiljnim i poručuje da SDP ne može naći alternativu SDA-u.

"SDA nije iz principijelnih razloga podržala budžet. Nisu predviđena sredstva za godišnji NATO plan, a želimo MAP. Pada državni budžet, a u isto vrijeme rastu budžeti entiteta. Budžet Republike Srpske je porastao 86 % u posljednjim godinama. Kupuju se avioni, plaćaju se lobističke kuće, otvaraju se neki paralelni DKP-ovi po svijetu i na to se pristaje", kazao je Izetbegović.

Požalio se kako predstavnici SDA nisu bili uključeni kada je pravljen fiskalni okvir i kada je definiran budžet.

"„Neka sada tu stvar dovrše sami i neka ne idu dalje, jer ako budu porušili odnose sa SDA neće pomoći ovoj državi. SDA je stožerna stranka ove zemlje i bošnjačkog naroda. Ona je počela borbu za BiH i bošnjački narod i ona će to i završiti", poručio je Izetbegović.

Kao veliki problem Bošnjaka potpredsjednik SDA navodi činjenicu da među političarima koji ih predstavljaju nema konsenzusa o ključnim pitanjima.

"Narodu je svašta obećavano, ali niko nije napravio veliki iskorak. Političari se dodvoravaju narodu obećavajući previše, ali nema njihovih djela koja bi to potvrdila. Moramo stvoriti kritičnu masu ljudi koji dijele ista mišljenja o budućnosti zemlje", zaključio je Izetbegović u razgovoru za agenciju Anadolija.