Razgovori o projektima
57

Izetbegović i Novalić u Goraždu: Otkočiti zastoj u izgradnji tunela Hranjen

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas borave u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu.

Novalić se susreo sa premijerkom BPK Aidom Obućom, a na sastanku kojem su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, te predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić razgovarano je o važnim infrastrukturnim projektima, gradnji tunela Hranjen, konekciji sa Sarajevom, investiranju u Hidroelektranu u Ustikolinu, potpori kompanijama namjenske industrije kao i sistemskoj podršci sportu u ovom kantonu.

Zastoj u gradnji tunela Hranjen otkočit će izdavanje urbanističke saglasnosti koje je planirano iduće sedmice, najavio je premijer Vlade FBIH.

"Mi smo obezbjedili 63 miliona maraka koji su na raspolaganju tunelu Hranjen, što do sada nije nešto više urađeno, nije izdata urbanistička saglasnost, nisu svi papiri bili završeni i sljedeće sedmice izdajemo urbanističku saglasnost i definitivno prvih 63 miliona maraka mogu se početi trošiti. Danas smo dogovorili kako obezbjediti još otprilike istu toliku količinu novca, da se ne zaustavljaju radovi, da u naredne tri godine zaista dobijemo tunel Hranjen i komunikaciju Goražda sa Sarajevom. Istovremeno smo rješavali pitanje kako od Kamenice nazad prema Goraždu, jer znate put tamo u Prači i prema Hrenovici već imamo, tunel je praktično na putu od Mesića prema Palama, ovdje nemamo puta, vidjeli smo kako ga kategorizirati u magistralne odnosno brze ceste da bi skrb o tome preuzele i Ceste FBIH koje su izvor finansiranja", istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima radovi mogu krenuti nakon izdavanja urbanističke saglasnosti, što je ohrabrilo i premijerku kantona Obuću.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U izjavi medijima kazala je je susret sa premijerom protekao u razgovoru o gorućim pitanjima u fokusu kantonalne vlade.

"Ono što je jako bitno za građane BPK Goražde je putna komunikacija sa akcentom na tunel Hranjen, bez podrške Vlade FBIH se ne bi moglo ni krenuti u ovaj prijekat, danas smo rezimirali šta je urađeno u prethodnom periodu, koji su koraci kako bi se prjekat konkretizirao i u ovom mandatnom periodu završio. Ohrabruje me što Valda FBIH i premijer poznaju finansijsku situaciju i probleme koji nas tište, i on će pomoći u sladu sa svojim kapacitetaima, tu mislim na grant sredstva. Svjesni smo da postoji deficit koji ćemo pokušati sanirati, to nije problem koji se može rješiti u ovoj godini, ali ono što smo dogovorili da ćemo ga rješavati u ovom mandatnom periodu, sanirati deficit i postaviti kanton na održive osnove, a ne da bude u potrebi od viših nivoa vlasti", kazala je Obuća.

Dodaje kako se otvoreno razgovaralo o iskorištenju hidropotencijala i aktivnosti koje su poduzete do danas, a tiču se davanja saglasnosti općinskog i gradskog vijeća Foče u FBIH I Goražda u vezi istražnih radnji oko eventualne gradnje HE Ustikolina.

Dogovorena je i konkretna podrška sportu u Goraždu od privrednih subjekata koji su u državnom vlasništvu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novalić će prisustvovati zajedno Izetbegovićem i nizu sastanaka sa rukovodstvom KO SDA BPK i predsjednicima OO SDA s područja ovog kantona. Planirano je i održavanje Tribine "Razgovor s građanima" u Centru za kulturu u Goraždu

"Posjeta Goraždu i razlozi za nju su uvijek isti, želimo vidjeti ljude u Goraždu da vidimo njihove probleme, razmjenimo informacije i da donesemo naše informacije i Sarajeva i neke dileme, da s njima to raščistimo, da čujemo šta teren misli i da čujemo probleme Goražda i i šta se može pomoći iz centra, tu je g. Novalić, ministar energetike, privrede, direktor Elektroprivrede, da damo odgovore o tome zašto ne ide i kad će krenuti tunel Hranjen jer sredstva su osigurana, projekti su osigurani, da vidimo u vezi sa izgradnjom hidroelektrane, da vidimo za šta su zainteresirani ljudi iz Goražda", izjavio je Izetbegović.

"U ovoj zemlji nažalost sve ide sporo ali ide, komplikovano je sistem i način donošenja odluka bezbroj njih može povući neke kočnice, sporo se krećemo, ali krećemo se u svakom smjkeru, BIH će upravo u ovom mandatu dočekati da konačno bude ono što smo dugo obećavali, najveće gradilište na Balkanu, gradit će se na sve strane" izjavio je Izetbegović.

On je danas položio cvijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima Goražda.