{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović i Komšić traže smjenu konzula Branka Pećanca

23.1.2014. u 14:48
23.1.2014. u 15:46
453
171
Izetbegović i Komšić traže smjenu konzula Branka Pećanca
453
Izetbegović i Komšić traže smjenu konzula Branka Pećanca
Bakir Izetbegović i Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Predsjedništvo BiH, odnosno njegova dva člana, pokrenut će pitanje odgovornosti i smjene konzula BiH u Čikagu Branka Pećanca nakon što je Pećanac prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu dana RS-a u tom američkom gradu, gdje je održao i govor neprimjeren za nekoga ko predstavlja BiH.
U kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića za Klix.ba je rečeno kako je Izetbegović danas zatražio da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine opozove Pećanca sa dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno Čikagu.

"Izetbegović smatra da je zbog svoga neprimjerenog javnog istupa, koji grubo vrijeđa veliki broj građana Bosne i Hercegovine, Pećanac nedostojan da nastavi obavljati tu dužnost. Izetbegović je od predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića zatražio hitno održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi bila donesena odluka o opozivu Pećanca", rečeno nam je u Izetbegovićevom kabinetu.

Izetbegović podsjeća da generalni konzuli, kao i ambasadori i svi međunarodni predstavnici Bosne i Hercegovine, za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu BiH.

U Komšićevom kabinetu nam je rečeno da je predsjedavajući Predsjedništva pokrenuo postupak za utvrđivanje odgovornosti konzula Pećanca, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici, koja će biti održana sutra, potvrđeno nam je u Komšićevom kabinetu. Međutim, u oba kabineta napominju da se smjene diplomatskih dužnosnika donose konsenzusom sva tri člana Predsjedništva, što znači da bi za takvo što saglasnost morao dati i srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ranije danas je saopćeno da je Pećanac iznosio stavove koji su u suprotnosti sa funkcijom koju obavlja uime BiH.

U okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zatražilo je izjašnjenje generalnog konzula Branka Pećanca na navedene okolnosti, koji o ovome do danas nije obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri.

Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će o ovom slučaju informirati i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je imenovalo Pećanca za generalnog konzula i koje je jedino nadležno za imenovanje i razrješenje ambasadora i generalnih konzula naše zemlje, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: