{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović i Komšić: Nakon briselskog dogovora umjesto Hrvata nezadovoljni Bošnjaci

F
27.3.2013. u 14:37
5
28
Izetbegović i Komšić: Nakon briselskog dogovora umjesto Hrvata nezadovoljni Bošnjaci
5
Izetbegović i Komšić: Nakon briselskog dogovora umjesto Hrvata nezadovoljni Bošnjaci
Izetbegović i Komšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić danas su u Sarajevu istaknuli svoje viđenje sastanka u Briselu, na kojem su predstavnici političkih stranaka razgovarali o rješenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.
"Još ne znamo sve detalje i nemamo papire o tom dogovoru, tako da možemo zaključivati iz onoga što čujemo u medijima. To bi se moglo svesti na to da ćemo dobiti novu diskriminaciju i nove razloge za neke nove apelacije tipa Sejdić-Finci", kazao je Izetbegović.

Ako bude pet glasova bosanskog Hrvata ili Bošnjaka vrijedio kao jedan glas hercegovačkog Hrvata, Izetbegović kaže da će to biti razlog da se nove apelacije prave u odnosu na Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ako to bude tako kako se sad čini da jeste, odnosno ako ne bude riješeno pitanje Brčkog i ako zaista jedan glas čovjeka u Hercegovini bude vrijedio kao pet ili šest glasova u Federaciji, naravno da to neće biti prihvatljivo", rekao je Izetbegović.

Također i Željko Komšić je siguran da niko ne zna reći kakva je ideja briselskog sastanka, jer tu nema nikakvog papira.

"Dakle, možemo da sudimo kroz izjave ljudi koji su prisustvovali sastanku u Briselu. Da bi se čovjek izjasnio o tome kakav je to prijedlog mora biti negdje napisan", kaže Komšić.

Međutim, ističe da ako je tačno ono što je putem medija već obrazlagano, a što prema njegovom mišljenju nije puno da bi se moglo precizno zaključivati, onda to nije realizacija presude Sejdić-Finci.

Prema tome, zaključio je da opet postoje dva problema, a s "onim što se navodno sada radi u Briselu i što treba da se desi u Mostaru 11. aprila zadržavaju se ti isti problemi, samo više nisu nezadovoljni Hrvati nego Bošnjaci.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: