{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šarčević: U Briselu je osiguran prostor za vladavinu dva HDZ-a

25.3.2013. u 20:03
30
46
Šarčević: U Briselu je osiguran prostor za vladavinu dva HDZ-a
30
Šarčević: U Briselu je osiguran prostor za vladavinu dva HDZ-a
Profesor Edin Šarčević
Bh. političari su na sastanku u Briselu prošle sedmice trebali iznaći modele za implementaciju presude u slučaju "Sejdić-Finci", ali je to pitanje ostalo izvan njihovog političkog dogovora.
Ocijenio je to u razgovoru za Federalnu televiziju profesor ustavnog prava Edin Šarčević, istakavši kako je primarni cilj bh. političara osigurati prostor za "vladavinu u ime naroda", što je na sceni od Dejtona do danas.

"O prijedlozima iz Brisela ne znam mnogo, ali je jasno da su se tamo dogovorili o izboru članova Predsjedništva BiH, dok je pitanje presude 'Sejdić-Finci' ostalo van njihovog političkog dogovora. Prema novom dogovoru zadržana je jedna izborna jedinica za RS, te ustanovljeno njih deset u FBiH, kao jedna vrsta elektorskog sistema. Međutim, pri tome jedan glas Hrvata iz zapadne Hercegovine vrijedi osam do deset puta više nego glas Hrvata u Sarajevu ili u Posavini. Na taj se način tzv. hrvatsko pitanje rješava na način da se osigura prostor u kome će vladati dva HDZ-a", rekao je Šarčević.

On je dodao kako Dejtonski sporazum proizvodi i multiplicira socijalne konflikte u BiH, te je nemoguće na njegovim premisama raditi kvalitetne pomake ka pravnoj i socijalnoj državi.

"Na premisama Dejtona moguće je tek ušminkavati određene odredbe, kao što je to nedavno urađeno u Kantonu Sarajevo u vezi sa pitanjem Ostalih. Međutim, na taj način očito neće biti ozbiljnih pomaka ka uspostavi pravne i socijalne države. Stoga je i perspektiva BiH na putu ka EU loša i imamo situaciju da će se barem još 4-5 godina raspravljati o tome je li RS država, odnosno postoji li BiH kao država", zaključio je profesor Šarčević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: