Susret u Sarajevu
29

Izetbegović i Ivanić s delegacijom Velike Britanije: Poboljšati ekonomske odnose dvije zemlje

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primili su danas delegaciju Britanske grupe Interparlamentarne unije Velike Britanije (BGIPU).

Predsjedavajući idelegacije Britanske grupe Interparlamentarne unije Velike Britanije Nigel Evans je izrazio zahvalnost na prijemu delegacije. Iskazana je potpora Velike Britanije evropskom putu Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da su u toku pregovori o njezinom povlačenju iz Evropske unije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom delegacije, koji potvrđuje kontinuiranu potporu Velike Britanije Bosni i Hercegovini. Istaknuta je opredijeljenost za nastavak i unapređenje bilateralnih odnosa, posebice u oblasti ekonomske suradnje i turizma. U tom smislu izražena je zainteresiranost za potpisivanje nužnih sporazuma koji bi doprinijeli poboljšanju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

Razgovarano je i o potrebi ukidanja viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, što bi donijelo brojne benefite i pogodnosti.

Sagovornici su se suglasili da je predstojeći Summit o zapadnom Balkanu u Londonu 9. i 10. jula od velike važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Velike Britanije na tom dijelu Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali članove Britanske grupe Interparlamentarne unije s aktualnom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na njen evropski put i aktivnostima koje se provode na ispunjenju uvjeta za prijam u članstvo Evropske unije.

U sastavu delegacije Britanske skupine Interparlamentarne unije Velike Britanije su bili i David Drew, zastupnik i ministar iz sjene za poljoprivredu, Martin Vickers, predsjedatelj nekolicine parlamentarnih skupina za Zapadni Balkan, Helen Jones, predsjedateljica Parlamentarnog odbora za peticiju, baronesa D'Souza, prethodno predsjedateljica Doma lordova i članica Izvršnog odbora BGIPU-a, i baronesa Scott of Needham Market, članica Liberalno-demokratske stranke.

Uime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik Dejan Vanjek, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.