Sastanak u Sarajevu
114

Izetbegović i Čović s međunarodnom zajednicom pokušavaju dogovoriti rješenje za Mostar

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Sarajevu počeo je sastanak lidera SDA i HDZ-a BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.
Izetbegović i Čović su danas najavili da imaju dva susreta, a jedan je u okviru Kolegija Doma naroda koji je priprema za sutrašnju sjednicu tog doma. Drugi je najavio lider SDA kazavši da će to biti zajednički susret njih dvojice s predstavnicima međunarodne zajednice u vezi s lokalnim izborima u Mostaru.

Sastanku, između ostalog, prisustvuju i američki ambasador Eric Nelson, te britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Međutim, Izetbegović je najavio da će se razgovarati i o drugim političkim pitanjima, a jedno od njih je i neusvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu.

Lider SDA danas je rekao da postoji državna koalicija SDA, HDZ, SNSD i DF, ali mu je žao što SBB više nije tu.

Što se tiče atmosfere među partijama, partnerima na državnom nivou Izetbegović je kazao da ne vlada dobra atmosfera, ali da je SDA spremna na rješavanja problema poput budžeta.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, treba naglasiti da se sastanci stranačkih rukovodstava odvijaju relativno često, ali daleko od očiju javnosti.

Izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara trebali bi nakon 2008. godine ponovo biti održani u februaru naredne, 2021. godine, posebno nakon posljednje presude Suda u Strazburu.