Konsultacije SDA i HDZ-a
208

Izetbegović i Čović nakon sastanka: Potreban je i treći partner za izlazak iz ćorsokaka

E.S.H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je nakon današnjeg sastanka kako su kako će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi izašli iz ovog "ćorsokaka" u kojem se BiH nalazi proteklih godinu dana. Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je dogovoreno da će se određeni problemi promptno rješavati u narednom periodu.

"Denis Zvizdić nas je upoznao da ima jako puno sporazuma koji se tiču finansijske problematike u kojima se 'barata' sa oko milijardu eura koje ne možemo realizirati jer nemamo vlast. Sve što smo dogovarali u protekle četiri godine u vezi energetike i infrastrukture je u zastoju i sada pokušavamo otklanjati probleme kako bi se fokusirali na stvaranje drugačijeg socio-ekonomskog ambijenta", rekao je Čović.

Čović je dodao kako ujutro imaju sastanak Kolegija u vezi Doma naroda PSBiH na kojem će prisustvovati Nikola Špirić i predstavnik EU u BiH.

"Nadam se da ćemo ovih dana otvoriti te rasprave na drugačiji način nego je to bio slučaj do sada", rekao je Čović.

Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)

Izetbegović je kazao da se od potencijalnog mandatara očekuje da izađe s planom rada koji je baziran na sporazumu potpisanom u augustu ove godine, ali i da je cilj što prije odblokirati rad parlamentarne skupštine kako bi se formirale komisije.

"BiH trpi , čemu taj zastoj, potrebno je više graditi, a to otvara i nova radna mjesta. Dogovorili smo se da sve što odnosi na privredu da se promptno rješava. Očekujemo i da se Zakon o doprinosima i slični važni zakoni što prije riješe", kazao je Izetbegović i podsjetio da bi se trebao poštovati sporazum od 5. augusta.

"Što se tiče bosansko-bošnjačke strane, a vezano za NATO, mi smo spremni na sve što uključuje NATO. Svi moraju napraviti neki iskorak, neki ultimatumi i pretjerana tvrdoglavost nas je dovela dovde. Mislim da su stranci inicirali sastanke koji su sad na nivou savjetnika predsjednika i da bi se tu moglo naći neko rješenje", izjavio je lider SDA.

Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)

Izetbegović je dodao kako je uprkos problemima u protekle četiri godine povećan izvoz za 39 posto, da je zaposleno 109.000 ljudi i da je zabilježen porast punjenja budžeta.

"Ipak je ta reformska agenda dala rezultate. Sve je moglo puno bolje. Intenzivna gradnja koja je počela u BiH donijet će novi input tome svemu. Rezultat današnjeg sastanka je upravo to da se ta pitanja trebaju rješavati na dnevnoj bazi. Ako smo zapeli na NATO integracijama ne smijemo zapeti u ovome", kazao je Izetbegović.