BiH
4

Izetbegović: Dodik ima razloga biti zahvalan Karadžiću

Piše: N. Jamaković
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je jučerašnje svjedočenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu.

"Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik su, na temelju plana koji je donesen u Beogradu, osnovali skupštinu sa ciljem da se srpski narod u BiH razgraniči od drugih. Napravili su koncentracione logore, genocid i počinili strašne zločine te osnovali Republiku Srpsku. Dodik ima razloga biti zahvalan Karadžiću, jer Karadžić je dobio optuženičku klupu, a Dodik komfor i mjesto predsjednika RS-a", kazao je Izetbegović.

On je podsjetio kako je Dodik prije deset godina u krajnje negativnom kontekstu govorio o SDS-u i nedjelima za koja su odgovorni, dodajući da to dovoljno govori o tome kakav je Dodik.

Izetbegović je rekao nekoliko rečenica i o najavljenoj posjeti evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea Predsjedništvu BiH. "Nažalost, kao što je već poznato, sastanak u Mostaru, na kojem se trebalo govoriti o rješenju u vezi sa presudom u slučaju 'Sejdić-Finci' je otkazan. Međutim, Fule će doći u posjetu Predsjedništvu te se nadam da ćemo donijeti određene zaključke u vezi s tim. Ovakva situacija kakva je sada je samo nastavak agonije, a moguće je i da izbori koji su zakazani za narednu godinu neće biti priznati. Stoga, rješenje u vezi sa ovom presudom mora biti doneseno", naveo je Izetbegović.

On se osvrnuo i na javnu raspravu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je posvećena ulozi međunarodnih ad hoc krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja, a koja će biti održana danas. Raspravu je zakazao predsjednik Skupštine Vuk Jeremić, ali tako što je zabranio predstavnicima bošnjačkih udruženja žrtava da govore. "Vidjet ćemo još kako će to proći i hoće li uistinu najvećim žrtvama nasilja i zločina biti zabranjeno da govore. Jeremić ima namjeru amnestirati ono što su Srbi činili u prošlosti, međutim, sigurno je da u tome neće uspjeti, jer istina se ne može sakriti", zaključio je Izetbegović.