BiH
256

Dodik: Hag putem presuda materijalizuje Srbima nametnutu krivicu

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ni Radovanu Karadžiću, kao ni Biljani Plavšić i mnogim drugim optuženim Srbima u Haškom tribunalu "nije moguće dokazati optužnicu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu".

Navodi da je očigledno da je sama ta kvalifikacija “rezervisana isključivo za Srbe i politički establišment srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, dok drugi nisu bili procesuirani ni za zločine koje su počinili".

On je u izjavi novinarima na Palama ustvrdio i da je očigledno da Haški tribunal “svo vrijeme radi tako da putem presuda materijalizuje Srbima nametnutu krivicu”.

Kaže i da ono što je nedavno govorio u Tribunalu kao svjedok odbrane haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prošle sedmice na raspravi u Generalnoj skupštini UN o radu Haškog tribunala, “predstavljaju najvjerodostojniji odraz onoga šta je taj sud”.

Ustvrdio je i da je “primjer selektivnog pristupa Haškog tribunala i slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je prvostepenom presudom Tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora za dokazan organizovani zločinački poduhvat, a onda uz pomoć centara moći oslobođen”.

-Mi koji ovdje živimo ne smijemo to da zaboravimo i olako prihvatimo, ni kvalifikaciju genocida u Srebrenici, ni genocida uopšte, niti bilo kavkvu priču o udruženom zločinačkom poduhvatu i treba da nastavimo da se borimo – ustvrdio je on.

Komentirajući pitanje oduzimanja entitetskog državljanstva za građane Brčko Distrikta, Dodik je naveo da treba naći adekvatno rješenje za pitanje državljanstva stanovnika Brčko Distrikta i najavio je mogućnost da RS, ako bude smetnji, riješi to pitanje.

-Naravno da postoji rješenje donošenjem novih propisa i prihvatanjem državljanstva od Republike Srpske - rekao je Dodik i naveo da to niko ne može da spriječi.

Najavio je i za večeras u Banjoj Luci sastanak rukovodstva SNSD-a s premijerom i ministrima u Vladi RS-a, na kojem će biti riječi o neuspjehu razgovora političkih lidera BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fileom o provođenju odluke "Sejdić-Finci”, kao i aktivnostima u vezi sa Fabrikom “Birač” i Balkan investment bankom i drugim temama.