BiH
7

Izetbegović, Čović i Komšić danas o Vladi FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bakir Izetbegović i Dragan Čović danas bi trebali razgovarati o formiranju Vlade Federacije BiH. Također, za danas je najavljena sjednica Predsjedništva Demokratske fronte sa samo jednom tačkom dnevnog reda: formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Koalicione političke stranke na državnom i entitetskom nivou nisu uspjele, čak ni nakon više od pet mjeseci od dana održavanja Općih izbora u BiH, formirati Vijeće ministara BiH i Vladu Federacije BiH. Za danas je najavljen još jedan u nizu sastanaka Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, te sjednica Predsjedništva Demokratske fronte na kojoj će se naći samo jedna tačka na dnevnom redu, a to je formiranje vlasti u Federaciji BiH.

SDA, HDZ BiH i DF usaglasili su stavove i postigli politički kompromis prema kojem je SDA pripalo šest ministarskih mjesta i mjesto premijera iz reda bošnjačkog naroda, HDZ-u BiH pet ministarskih mjesta iz reda hrvatskog naroda i jedno mjesto iz reda Ostalih, a Demokratskoj fronti tri ministarska mjesta iz reda srpskog naroda i jedno iz reda bošnjačkog konstitutivnog naroda.

Podsjećamo, prošlu srijedu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović obavili su razgovore s kandidatima za ministre u Federalnoj vladi, te u skladu sa političkim dogovorom potpisali Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH. Niko od čelnika Federacije BiH nije provjerio etničku pripadnost predloženih kandidata uprkos tome što su konstitutivni narodi nosioci legitimiteta u BiH i što je šef izvršne vlasti dužan u saradnji sa kandidatom za premijera izvršiti etničke promjene.

Dan poslije, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović povukao je saglasnost o imenovanju Vlade Federacije BiH, a kako je naveo, on nije mogao dati saglasnost za formiranje Federalne vlade koja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. Naime, HDZ BiH predložio je, suprotno političkom dogovoru kandidata za ministra iz reda srpskog naroda, čemu se usprotivila Demokratska fronta kojoj su pripale sve srpske pozicije u Vladi Federacije BiH.

Nakon povlačenja Odluke o imenovanju Vlade FBiH prekinuta je sjednica Zastupničkog doma Federalnog Parlamenta i od tada se delegacije političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH nisu sastajale.

Za danas je najavljen sastanak zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, na kojem bi trebali razgovarati o nastavku procesa formiranja Vlade Federacije BiH.