BiH
4

Predstavnici SDA, HDZ-a i DF-a na sastanku dijele pozicije u Vladi FBiH

Piše: E. F.
U Sarajevu je oko 17 sati počeo sastanak političkih lidera na kojem će se odlučivati o raspodjeli pozicija unutar Vlade FBiH. Nakon sat vremena uslijedila je pauza zbog konsultacija među članovima stranačkih delegacija.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Sastanku prisustvuju mandatar Vlade FBiH Fadil Novalić, zatim zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA Adil Osmanović, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik FBiH Marinko Čavara, te predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, kao i Sifet Podžić i Emir Suljagić, članovi Predsjedništva DF-a.

Podsjećamo, ovaj sastanak je zapravo nastavak pregovora započetih u nedjelju u zgradi Predsjedništva BiH i to nakon što je konačno, četiri mjeseca nakon izbora formirano Vijeće ministara BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

U nedjelju je sastanak napustio Željko Komšić, a nakon što je primio hitan poziv. Umjesto njega sastanku je prisustvovao Sifet Podžić, ali kako se čini politički lideri nisu uspjeli doći do dogovora.

Naime, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i dalje insistira da HDZ-u i strankama okupljenih oko njega pripadne šest ministarstava u Vladi FBiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, je nakon prethodnog sastanka kazao da su želje Čovića nerealne, a kako se čini iz DF-a će tražiti jednak broj pozicija. Ostaje da se vidi da li će vladajuće stranke konačno doći do nekog dogovora.