Obavljen niz razgovora
181

Izetbegović: Bosna i Hercegovina će imati milion vakcina u naredna dva-tri mjeseca

FENA
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da će Bosna i Hercegovina u naredna od dva do tri mjeseca imati milion vakcina.

Istakao je da je danas definitivno donesena odluka o donaciji 50.000 vakcina iz Malezije i to zahvaljajući jednom pozivu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kako je istakao Izetbegović, na sličan način je dogovorena i nabavka vakcina iz drugih država.

"Sličnu stvar sam dogovorio s prijateljima iz Kine, 50.000 kineskih vakcina. Po mom pozivu je došlo 30.000 vakcina iz Turske. Evo 130.000 na ovakav način, što je solidno. Nije to broj koji će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali je stanovit, koji može u ovom času zadovoljiti najrizičnije grupe", rekao je Izetbegović.

Uskoro ćemo, kako kaže, imati vakcine iz programa EU for Health te je zbog toga u posljednjih dana obavio razgovore s predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.

"Na taj način mislim da ćemo imati milion vakcina u sljedećih od dva do tri mjeseca. To je onda već jedna masovnija vakcinacija", rekao je Izetbegović nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.