BiH
175

Izetbegović: BiH neće praviti korake unazad, nove entitete i neće biti podjela

Anadolija
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete i neće biti podjela u njoj, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Izetbegović je istakao kako će ta SDA predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona, te podsjetio kako je to stranka koja je po mnogočemu prva u BiH.

"SDA je prvoosnovana stranka u Bosni i Hercegovini i na mnoge načine prva stranka. Sigurno po historijskim zaslugama, po tome da je vodila najbitnije procese u BiH je prva stranka. Narod s vremena na vrijeme želi vidjeti alternativu. Iskušali su je posljednjih osam godina i imali smo jedan reformski zastoj, nazadak u ekonomiji i narod se vraća ka SDA“, pojasnio je Izetbegović, koji prema preliminarnim rezultatima izbora ubjedljivo vodi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prema riječima Izetbegovića, i tih osam godina kada je SDA bila potisnuta iz dijela državnih struktura, a i tamo gdje je bila prisutna u koalicijama, bila je na nekim drugim, trećim mjestima. Međutim, kako je naglasio, "očigledno je bilo da je SDA i iz tih pozicija uspješno branila interes zemlje, zaustavljala neke negativne trendove, da je uspijevala da zaustavi donošenje nekih zakona štetnih po BiH te da je uspijevala da donese investicije, da zapošljava ljude.

"Stalno smo imali pozitivne vijesti kada je SDA, a i moja uloga, u pitanju. Stalno smo imali neki novi kredit, investiciju, neku dobru apelaciju. Narod se uvjerio da se ustvari mora ponovo osloniti na SDA“, dodao je.

Uspjeh SDA na općim izborima održanim 12. oktobra na nivou Kantona Sarajevo Izetbegović je ocijenio spektakularnim.

"U Sarajevu je uspjeh SDA skoro spektakularan, s obzirom na napade, na proteste, na plenume, paljevine, ja sam popravio rezultat za 100 posto, a SDA za 50 posto, što je sasvim sigurno za duboke analize“, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako je sazrelo vrijeme da se na zreliji način pristupi sudbini i budućnosti Bosne i Hercegovine od strane svih bitnih političkih faktora u zemlji i da je "pred nama vrijeme jednog sazrijevanja, poput onoga u Srbiji“.

"Sjećamo se od prije 15 ili 20 godina, ljudi koji sad vode Srbiju ne na baš najbolji način, ali su se promijenili u svrhu, u korist, u interesu poboljšanja stanja u Srbiji, poboljšanja odnosa unutar zemlje te odnosa u odnosu na Kosovo, Brisel, Evropu. Mislim da takvo nešto slijedi sad i u Bosni i Hercegovini, jer ovo vrijeme u kojem smo se mi vrtjeli u začaranom krugu, nije bačeno vrijeme. U njemu smo vidjeli šta ne može i kako ne može i iz toga možemo izvući zaključke kako može i kako dalje, a jedini put je spremnost na kompromise, spremnost da se ide ka integracijama, ne ka dezintegracijama, ova zemja sigurno neće praviti korake unazad, nikakve nove entitete neće praviti, neće biti podjela u njoj, to su priče koje mogu biti namijenje za samo još poneki glas na izborima“, rekao je Izetbegović.

Pokušaj izostavljanja SDA iz vlasti bio bi opasna avantura

Prema Izetbegovićevim riječima, postizborni period u BiH je pravi trenutak da se napravi prava agenda pitanja koja su u korist svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i "mislim da će ovaj put mnogo brže ići sastavljanje koalicija“.

Zamjenik predsjednika SDA je istakao kako će ta stranka predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona, ali imena kandidata za određene pozicije još nisu određena jer, kako je kazao, ta stranka ima mnogo kvalitetnih kadrova na raspolaganju.

Govoreći o formiranju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović je rekao i da "dolazi u obzir da se nanovo ujedine protiv nas i da pokušaju izostaviti SDA, ali to bi bila krajnje opasna avantura. Jednu stranku koja je faktički kičma političkog života, koja je uradila temeljne stvari za ovu zemlju i koja je nakon što je na prošlim izborima bila treća, ovaj put prva, nikako ne bi trebalo pokušati eskivirati“.

"Ja želim danas poslati takvu poruku, jer neki pokušavaju razmišljati u tom smjeru. Neka na vrijeme stanu i neka poštuju narodnu volju“, rekao je.

Prioritet euroatlanske integracije

Istakao je kako su ekonomija i politika usko vezane, mogu se međusobno unapređivati, ali i nanositi štetu jedno drugome.

Kao prioritet SDA podvukao je intenziviranje aktivnosti u smjeru euroatlantskih integracija, odnosno u smjeru članstva BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Prema njegovim mišljenju, da bi se to ostvarilo, potrebno je stvoriti atmosferu saradnje i prestanka konflikta, što bi vodilo ka sljedećem koraku, koji se ogleda u snažnoj borbi protiv korupcije. Zatim bi uslijedilo, kako je kazao Izetbegović, ubrzanje svih procedura, uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu intenzivnog ulaska inostranog kapitala i investicija u Bosnu i Hercegovinu.

"Ovo je zaista bogata zemlja usred Evrope i ona može jako brzo privući investicije“, rekao je Izetbegović ukazujući na potrebu pravljenja iskoraka u zapošljavanju.

Govoreći o kritikama tokom predizborne kampanje u vezi sa njegovom saradnjom sa čelnim ljudima Republike Turske, prvenstveno sa sadašnjim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Izetbegović je rekao kako su takve kritike bile potpuno bespotrebne.

Turska podržava BiH, nikada nije tražila ništa zauzvrat

"Turska Bosnu i Hercegovinu podržava u svim njenim planovima fundamentalno važnim za ovu zemlju. Dakle, cjelovitost Bosne i Hercegovine, Turska nas podržava na našem putu ka zapadnim alijansama, snažno investira u BiH, pomaže nas sa jeftinim kapitalom, preko TIKA-e obnavlja naše kulturno nasiljeđe, investira u najbitnije segmente, osniva univerzitete, gradi bolnice, škole. Snažno nas je pomogla vrlo brzo nakon poplava i ta se pomoć osjetila odmah u Bosni i Hercegovini bez ikakvih kontrazahtjeva", rekao je Izetbegović.

On je dodao da "mi ne možemo reći da je Turska išta do sada tražila od Bosne i Hercegovine i u kojem smislu, a naročito ne u nekom negativnom, sebičnom smislu". Podvukao je da Turska samo podržava Bosnu i Hercegovinu te istakao kako bi situacija bila drugačija da BiH ima više prijatelja poput Turske.

Izetbegović je podsjetio da su njegovi prijatelji i prijatelji njegovog oca, rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Ahmet Davutoglu i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izborni rezultat SDA čestitali odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora.

Izetbegović je dodao kako je država Turska održavala aktivnosti u smjeru poticanja njenih privrednika na investiranje u BiH, ali da bosanskohercegovačka strana mora uraditi svoj dio posla u smislu garantiranja sigurnosti investicija turskim, ali i svim drugim investitorima, nakon čega će investicije sigurno doći.