Klix.ba saznaje
18

Izet Rađo podnio ostavku na funkciju prorektora za naučno-istraživački rad Senata UNSA

Piše: I. Č.
Izet Rađo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izet Rađo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izet Rađo, redovni profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (FASTO), podnio je ostavku na funkciju prorektora za naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad Senata Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Profesor Rađo je u oktobru 2016. godine izabran na funkciju prorektora za naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad Senata Univerziteta u Sarajevu. Mjesec poslije izabran je na funkciju prodekana za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta FASTO, sa koje je podnio ostavku u aprilu 2017. godine.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, prorektor u toku mandata ne može vršiti funkciju rukovodioca organizacione jedinice ili prodekana. No, to nije predstavljalo prepreku profesoru Rađi da skoro sedam mjeseci obnaša navedene dvije funkcije u isto vrijeme.

Klix.ba je prvi objavio da su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove iz prostorija FASTO-a, uz ostalo, izuzeli dokumentaciju vezanu za obnašanje navedenih funkcija.

Profesor Rađo je u četvrtak, 11. januara, podnio ostavku i na funkciju prorektora za naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad Senata Univerziteta u Sarajevu, što nam je potvrdio rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

"U zvaničnoj ostavci koju je kolega Izet Rađo podnio na protokol Univerziteta u Sarajevu, jučer u toku dana, navodi se da se želi u punom kapacitetu posvetiti poslu profesora na FASTO-u te da u tom pogledu podnosi ostavku", kazao je Škrijelj za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Sarajevu je sada dužan pokrenuti proceduru njegovog razrješenja u Senatu i proceduru izbora novog prorektora za naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad.