A prioriteti?
152

Izdajnici, patriote, alkohol i vjera: Teme koje dominiraju kod formiranja vlasti u BiH

Piše: Semir Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Atmosfera koja vlada u Bosni i Hercegovini prilikom pregovora za formiranje vlasti jednaka je onoj predizbornoj. Optužbe i s jedne i s druge strane političkih oponenata ne prestaju, a ide se i do najtananijih osjećaja i terminologije koja s politikom nema nikakve veze.
U uvijek turbulentnoj političkoj zbilji naše zemlje na površinu, u prvi plan isplivaju i teme koje ne bi trebale biti okosnica politike i koje suštinski služe kao kamuflaža političke borbe.

U zahuktalom procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH su stranke Osmorke i HDZ, a na državnom nivou stranke Osmorke, HDZ i SNSD-a. Iako je pojedinačno osvojila najviše glasova u FBiH za federalni i državni nivo SDA je ispala iz igre i nema partnera sa kojima bi mogla praviti vlast. SDA to smatra nepravednim odnosnom, naročito jer će prema prognozama imati većinu u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda. Na taj način će biti neophodan i potpis SDA-ovog potpredsjednika FBiH za federalnu vladu.

To je trenutni kamen u cipeli za Osmorku te ostaje da se vidi kako će se raspetljati taj politički čvor.

Ipak, Osmorka, HDZ i SNSD bez obzira na sve uveliko pregovaraju i planiraju državnu vlast. U jeku te borbe SDA optužuje Osmorku da je pristala na sve što traže HDZ i SNSD. Optužuju ih da se odnose poltronski, da im idu na noge i da će potpisati sve samo da se domognu vlasti.

Osmorka s druge strane prebacuje SDA-u da političku nervozu kanališu na pogrešan način, da država neće biti izdana i da je vrijeme da se SDA ohladi u opoziciji.

Ko tebe vinom i rakijom, ti njega burekom

Kulminaciju trenutnog odnosa vidjeli smo proteklog vikenda, kada je Osmorka obavila pregovore sa SNSD-om. Mjesto susreta je bilo imanje Milorada Dodika. Taj događaj komentirao je lider SDA Bakir Izetbegović, izjavivši između ostalog da su se "Muslimani odazvali sastanku u vinskoj destileriji".

Na koju kartu igra Izetbegović zna samo on. Ako je mislio da ironično poruči kako su predstavnici Osmorke pristali da ih se oslovljava s muslimanima i da predstavljaju neku muslimansko/bošnjačku kvotu, postavlja se pitanje zašto je uopće komentirao vinsku destileriju. Zašto bi mjesto susreta u nekom vinskom podrumu trebalo biti prioritetna kritika koja se naglašava. Kritika bi suštinski trebala biti usmjerena na ono što se dogovara i što se potpisuje.

S druge strane Izetbegović nije dugo čekao na odgovor, pa mu je lider SDP-a Nermin Nikšić poručio kako ga možda boli što je Dragan Čović (HDZ) odbio njegov poziv na burek u Konjic prije nekoliko godina, a nedavno se sreo sa predstavnicima Osmorke u istom tom gradu.

Kakogod, političko gađanje opaskama o vinu, rakiji, bureku i sličnim gastronomskim terminima u krajnje ozbiljnoj političkoj situaciji je neumjesno i neodgovorno. I SDA i Osmorka svoje djelovanje trebaju usmjeriti na konkretne politike i kritike jedni drugima fakturisati na osnovu urađenog posla. Hoće li neko izdati, a hoće li neko biti veći patriota od drugog sudit će građani i vrijeme.

A da li je neko konzumirao alkohol i da li je vjernik ili ne, ne bi trebalo biti fokus političkog djelovanja. Ukoliko određena stranka ili politički blok pristane da bude samo vjerska kategorija u podjeli vlasti, to je već razumljiva kritika, ali skretanje pažnje sa odluka na osjećanja je nešto što građanima ove države ne treba.