Nebojša Radmanović
0

'Izborom Josipovića odnosi sa Hrvatskom biće bolji'

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da će izborom Ive Josipovića za novog predsjednika Hrvatske odnosi susjeda na zapadnom Balkanu postati bolji.

"Nadam se da je u Hrvatskoj prošao period onih koji ne žele da naprave dobre odnose sa BiH. Čestitao bih Josipoviću i nadam se da je čovjek koji shvata put Hrvatske i potrebu dobrih odnosa sa susjedima", rekao je Radmanović.

Govoreći o diplomatskim odnosima BiH i Srbije, Radmanović je podsjetio da još nema novog prijedloga za ambasadora BiH u Beogradu, dodavši da Srbija ima pravo da odbije predložene kandidate, bez obzira šta se o tome mislilo u BiH.

On je rekao da još uvijek teče rok po sporazumu, koji je usvojio protekli saziv Predsjedništva BiH, a prema kome se ambasador u Beogradu bira iz reda bošnjačkog naroda.

Radmanović je dodao da taj rok ističe početkom druge polovine ove godine i ukoliko član Predsjedništva Haris Silajdžić ne ponudi novog kandidata, onda bi ambasador trebalo da bude iz reda srpskog naroda.

Govoreći o približavanju BiH NATO, Radmanović je naglasio da su o tom pitanju institucije BiH ranije donijele odluku i da je Zakon o odbrani BiH obavezao Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu da ispunjavaju obaveze na tom putu.

"To je obaveza i za mene, kao što je obaveza i ono što je Narodna skupština RS još 2007. godine utvrdila da ćemo se zalagati za put prema NATO", rekao je Radmanović.

"Kada je u pitanju NATO, trebaju se pitati građani, ali onda se to ne radi danas. Mi danas ne znamo da li NATO hoće BiH, jer nam je sada rekao da neće da nas primi u MAP", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Radmanović, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, odbacio je tvrdnje da politika ove stranke koči reforme i onemogućava institucijama BiH da rade, napomenuvši da lako može argumentovati svoje stavove.

"Nije SNSD politička partija koja blokira bilo šta na bilo kojem nivou u BiH. To mogu lako dokazati, ali prebacivati odgovornost na druge je potpuno nepotrebno, tako se loše utiče na građane i, kako se primiču izbori, to će se sve više raditi", rekao je Radmanović.