Nebojša Radmanović
0

"Butmirski paket vodi neuspjehu"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da sastanak lidera političkih partija i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa predstavnicima međunarodne zajednice u Madridu ne može uspjeti ako je polazna osnova prepakovani butmirski paket.
"O tom paketu više nema potrebe razgovarati jer ga je od svih lidera prihvatio jedino Sulejman Tihić. Insistirati na nečemu što niko neće da prihvati je smiješno i može samo dodatno da poremeti situaciju", rekao je Radmanović "Euroblicu".

Prema njegovim riječima, pravi potez međunarodne zajednice bio bi da se razgovara ne samo o ustavnoj reformi, već i koracima prema EU i ispunjavanju obaveza iz rezolucija Vijeća za provođenje mira (PIC), o preostalim uslovima, poput imovine, kako bi OHR doživio transformaciju.

"Moguće je dogovoriti nešto o raspodjeli imovine, ali bi tu OHR trebalo da ostane po strani, jer je svojim popisom napravio samo problem. Čini mi se da pojedinci iz međunarodne zajednice, kada se mi približimo dogovoru, naprave problem kako bi ostali što duže u BiH", naveo je Radmanović.

On je ponovio da BiH sa OHR-om ne može napredovati prema EU i dodao da ne vjeruje da će za mjesec dana na sjednici PIC-a biti donesena odluka o prestanku rada OHR.

"Stav visokog predstavnika i međunarodne zajednice da se u RS ne može raspisati referendum je potpuno neprihvatljiv. Naravno, ako to predstavljaju kao referendum o otcjepljenju, onda može biti takva reakcija. Ali ovdje se ne radi o tome. Sva priča odnosi se na neprimjereno nametanje odluka od visokog predstavnika", podsjetio je Radmanović.

Mogući referendumu o ulasku BiH u NATO, Radmanović je ocijenio nepotrebnim jer, kako je rekao, BiH još nije blizu tom savezu.



"Sada raspravljati o tome hoćemo li u NATO ili ne, a da pritom ne znamo hoće li NATO nas - nije primjereno. Nemam ništa protiv toga da se prije samog ulaska u savez organizuje referendum o tome", smatra Radmanović.

Komentarišući izbor Ive Josipovića za novog predsjednika Hrvatske, Radmanović je naveo da dolazi nova generacija političara koja nije opterećena prošlošću.

"Prve njegove izjave pokazuju da shvata značaj regionalne saradnje i verujem da ćemo korak po korak riješiti sve probleme sa Hrvatskom", dodao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas skoro nijedno krupno pitanje nije riješeno između BiH i Hrvatske, a ključni su granica, imovina, ekonomski odnosi, pitanje Ploča i Neum.