{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izborni monitor: Desetine građana i građanki spriječeno da glasa

12.10.2014. u 16:45
32
26
Izborni monitor: Desetine građana i građanki spriječeno da glasa
32
Izborni monitor: Desetine građana i građanki spriječeno da glasa
Na adresu Izbornog monitora je od jutros stiglo desetine prijava građana koji su onemogućeni da glasaju zbog nevažećih ličnih dokumenata, iako su uredno, prije više od mjesec dana, podnijeli zahtjev za izdavanje novih ličnih dokumenata, istakli su iz Udruženja građana "Zašto ne".
"Građani i građanke su pokušali da glasaju koristeći potvrde koje dokazuju da je proces izdavanja novih dokumenata u toku, ali im je na biračkim mjestima rečeno da moraju donijeti druge dokumente, kao što je pasoš ili vozačka dozvola. Ovim povodom kontaktirali smo i Centralnu izbornu komisiju, odakle nam je potvrđeno da zakon prepoznaje samo lične dokumente kao potvrdu identiteta glasača i da nije moguće glasati čak ni sa uredno ovjerenim potvrdama", navodi se saopštenju.

Navode da je bilo slučajeva da se na istom biračkom mjestu jednoj osobi dozvolilo glasanje bez posjedovanja odgovarajućih dokumenata, dok je drugoj bilo zabranjeno, iako je imala potvrdu o procesu izdavanja novih dokumenata.

"Budući da je za većinu građana u Bosni i Hercegovini iznos od 40 KM, koliko košta izdavanje pasoša, novac koji je prijeko potreban za osnovne životne potrebe, postavlja se pitanje koliko je građana na ovaj način spriječeno u ostvarivanju osnovnog demokratskog prava. Također, jasno je da su svi oni koji ne posjeduju ni pasoš ni vozačku dozvolu, a lična karta im je u procesu izdavanja, nepravedno uskraćeni za svoje biračko pravo", dodaje se u saopštenju.

Pozvali su Centralnu izbornu komisiju da osigura legitimitet izbornog procesa "tako što će omogućiti glasanje građanima i građankama čiji su dokumenti u procesu izdavanja".

"Većina birača koji se nalaze u ovoj situaciji, svoje zahtjeve za izdavanje lične karte predala je prije više od mjesec dana i svoje je dokumente trebala već dobiti, jer je uobičajena praksa da od predaje zahtjeva do izdavanja ličnog dokumenta prođe 14 dana. Neprihvatljivo je da zbog sporosti administracije građani i građanke budu uskraćeni za svoje osnovno građansko pravo", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: