Kanton Sarajevo
116

Izborne kombinatorike se naziru: Da li će snage odmjeriti Benjamina Karić i Sebija Izetbegović?

B. R.
Benjamina Karić i Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Benjamina Karić i Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Lokalni izbori se bliže, a u Kantonu Sarajevo postoje naznake ko bi mogao konkurirati za načelnika općine. Za očekivati je da će izborna utrka biti posebno interesantna u pojedinim općinama.

Prošle sedmice pojavio se navod da je Trojka (SDP, NiP, NS) odlučila ko će biti njihovi kandidati za načelnike sarajevskih općina. Međutim, izvor iz jedne od stranaka Trojke kazao nam je da ova informacija nije tačna, odnosno da uopće nisu zvanično razgovarali o tome ko bi trebao biti kandidat.

Ipak, načelnici Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) i Centra Srđan Mandić (NS) su u ranijim medijskim istupima iskazali spremnost da ponovo budu kandidati. No, riječ je o načelnicima zbog kojih je narušena saradnja Trojke u spomenute dvije općine. Tanoviću su leđa okrenuli NiP i NS, dok je Mandiću leđa okrenuo NiP koji ga je pokušao referendumski smijeniti.

Tako da će Trojci jedan od najvećih izazova biti koga da kandiduju u Novom Sarajevu i Centru. Kako saznajemo, NiP već insistira na tome da njihov kadar bude kandidat Trojke za načelnika Centra. Istovremeno se govori i tome da bi zapravo u izbornu utrku u Centru mogla aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP).

Međutim, Karić uvjerava da se neće kandidovati, ali to se može promijeniti do izbora. Njena kandidatura ne bi bila iznenađenje s obzirom na to da je za relativno kratko vrijeme postala prepoznatljivo političko lice, ne samo u Sarajevu, već i u Bosni i Hercegovini.

Da Karić ima značajnu podršku među građanima pokazuje to da je kao nositeljica SDP-ove liste na posljednjim Općim izborima dobila skoro 12.000 glasova za kantonalnu skupštinu, što je najviše u odnosu na ostale SDP-ove kandidate. Osim toga, dojam je da NiP i NS nemaju veće zamjerke na njen rad, tako da bi upravo ona mogla biti Trojkino kompromisno rješenje.

S druge strane, špekuliše se da bi SDA, kao najveći oponent Trojke, za načelnika Centra mogla kandidovati donedavnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebiju Izetbegović. Kao i Karić, Izetbegović ima značajnu podršku svojeg glasačkog tijela, što se pokazalo u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa.

Nadalje, prema saznanjima Klix.ba, Stari Grad i Ilidža su općine u kojima Trojka ima kompromis. Irfan Čengić (SDP) bi ponovo trebao biti kandidat za načelnika Starog Grada, dok bi Nermin Muzur (NiP) ponovo trebao biti kandidat za načelnika Ilidže.

Kada je u pitanju nedavno javno obznanjena podrška pojedinih ilidžanskih zvaničnika DF-a kandidatu Trojke, tvrdi se da je ona uslovljena Trojkinom podrškom za kandidata DF-a za načelnika Hadžića, a to bi trebao biti Mirza Čelik.