|

Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa

Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa
0
F
FENA
29.12.2012. u 09:56
7
komentara
0

dijeljenja
Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa Sarajevo
Izborna skupština Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) i prvo zasjedanje kongresa bit će održani danas u Sarajevu u prostoru Doma mladih u Skenderiji.
Mogućnost članstva i učešća u radu imat će zainteresirane nevladine organizacije i udruženja s bošnjačkim predznakom ili koje u svojim aktivnostima rade na prosperitetu bošnjačkog naroda, a istaknuti pojedinci moći će bit članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Na zasjedanju bit će predloženo na usvajanje više programskih dokumenata, između ostalih, i programska povelja u kojoj su naznačeni principi i okvir rada Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Kongres se osniva radi ostvarenja pune slobode Bošnjaka u domovini i dijaspori, očuvanja i afirmacije suverene i jedinstvene Bosne i Hercegovine te doprinosa regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti.

SBK podržava osnivanje i razvoj bošnjačkih nacionalnih institucija kao što je BANU, Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), Matice bošnjačke i drugih organizacija od nacionalnog značaja radi promicanja nauke i umjetnosti i finansijske nezavisnosti.

Također, SBK radi ostvarivanja svojih programskih načela, formirat će više odbora kojim će se vršiti koordinacija i realizacija programskih zadataka, saopćio je Organizacioni odbor SBK-a.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...