{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Filipović: Svjetski bošnjački kongres ne smije biti interesna organizacija

F
29.12.2012. u 13:51
0
26
Filipović: Svjetski bošnjački kongres ne smije biti interesna organizacija
0
Filipović: Svjetski bošnjački kongres ne smije biti interesna organizacija
Muhamed Filipović (Foto: Anadolija)
Svjetski bošnjački kongres (SBK), nakon što je otvoren danas u Sarajevu, nastavo je rad usvajanjem Poslovnika o radu skupštine SBK-a i Izvještaja o radu Odbora za osnivanje ovog tijela.
Uslijedilo je izlaganje akademika Muhameda Filipovića o temi "SBK - zašto i kako" u kojem je Filipović govorio o svjetskoj historiji kao historiji ogromnog nasilja, uništavanja kulture i kulturnih dobara, historiji ropstva i segregacije te kolonijalnog osvajanja zemalja.

"Historija dominacije i sile jedina je snaga koja ugrožava opstanak čovječanstva" rekao je on.

Filipović je ukazao na nekoliko načela na kojima bi se SBK trebao zasnivati. To treba biti, kazao je, moderna organizacija, za okupljanje svih Bošnjaka na načelu bošnjaštva, pripadnika jednog jedinstvenog naroda.

Dodao je da SBK ne smije biti interesna organizacija, već široko zasnovana društvena mreža koja okuplja široki dijapazon ljudi.

Također, Filipović smatra, da SBK tek treba da bude definiran u svojoj cjelokupnosti te da u tome trebaju učestvovati svi njegovi članovi.

Učesnicima skupa obratio se i predsjednik BANU, akademik Ferid Muhić, koji je ukazao na činjenicu da danas još postoje Bošnjaci koji ne znaju da su Bošnjaci ili se tako ne smiju izjasniti.

"Čovjek koji se javno plaši kazati svoju nacionalnu pripadnost nije emancipiran ni slobodan. Kako je moguće da se taj strah pokazuje samo kod Bošnjaka, čak i 20 godina nakon obnavljanja 1.000 godina starog nacionalnog imena Bošnjak" istaknuo je on.

U toku je izbor predsjednika i potpredsjednika SBK-a te ostalih tijela ovog kongresa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: