BiH
16

Izbori za Općinsko vijeće u Stocu: HDZ-u BiH 49, Inicijativi za Stolac 40 posto glasova

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema preliminarnim nepotpunim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH dobila je 49, a Inicijativa za Stolac 40 posto glasova na ponovljenim izborima u Stocu.

Na ponovljenim izborima u Stocu učestvovalo je 14 političkih subjekata dok je broj kandidata za Općinsko vijeće iznosio 68.

Najveći broj glasova prema preliminarnim rezultatima pripao je HDZ-u BiH i to 3.654, zatim Inicijativi za Stolac (2.986), Hrvatskoj koaliciji za Stolac (305) i nezavisnom kandidatu Vidoju Maslaću (281).

Sve ostale stranke i nezavisni kandidati dobili su manje od jedan posto glasova. Centralna izborna komisija BiH obradila je podatke sa svih 19 birališta.

Na ponovljenim izborima za općinskog načelnika i Općinsko vijeće Stoca svoje pravo na redovitim biralištima iskoristilo je 7566 upisanih birača ili nešto više od 75 posto.

Podsjećamo, kandidat HDZ-a BiH za nečelnika Stoca Stjepan Bošković dobio je prema prvim preliminarnim rezultatima 4.276 glasova dok je njegov protukandidat Mato Komšić dobio 2.904 glasova.

Boškoviću je ovo četvrti mandat na čelu općine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Naime, on je za načelnika Općine Stolac izabran 2004. godine na mandatno razdoblje od četiri godine, kao i na izborima 2008. i 2012. godine.

U općini Stolac u nedjelju su održani ponovni izbori za općinskog načelnika i općinsko vijeće nakon što je 2. oktobra 2016. godine prekinut izborni proces zbog incidenata na biračkim mjestima.