Lokalne politike
15

Izbori u Sarajevu i da li stranke mogu "iskontrolisati" lokalne organizacije u zajedničkom nastupu

F. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SDA, Demokratska fronta i Stranka za BiH su najavile ograničeni zajednički nastup na lokalnim izborima u Sarajevu. Ovo u principu znači da jedni drugima "neće smetati" kandidovanjem svojih kandidata za načelnike u općinama.

Prema dogovoru kojeg su postigli, SDA, DF i Stranka za BiH će pokušati da zajedničkim snagama poraze kandidate Trojke (SDP, Narod i pravda i Naša stranka) na izborima za načelnike sarajevskih općina.

Dalje od prvog pogleda se krije situacija koja je mnogo složenija od jednostavnog obračuna "Trojke" i zajedničkog nastupa tri opozicione stranke u Kantonu Sarajevo.

Naime, prema informacijama koje su prisutne u javnosti teško je očekivati da će Trojka imati zajednički nastup u općini Centar. Općinska organizacija Naroda i pravde u ovoj općini je pokušala da sruši načelnika Srđana Mandića iz Naše stranke te je teško vjerovati da će sada podržati njegovu kandidaturu.

U Novom Sarajevu se kao moguća kandidatkinja za načelnicu ove općine spominje trenutna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ali su takvim razvojem situacije navodno nezadovoljni u Našoj stranci.

Dakle, za razliku od lokalnih izbora 2020. godine, vrlo je izvjesno da na ovim izborima Trojka neće imati punu monolitnost u nastupu. Sa druge strane tri opozicione stranke bi se mogle naći u sličnim problemima.

Na prijevremenim izborima za načelnika Starog Grada, lokalna organizacija Demokratske fronte je podržala kandidata Trojke Irfana Čengića, a ne Dženana Selimbegovića kandidata SDA. S obzirom na očitu saradnju u ovoj općini, teško je očekivati i da na lokalnim izborima dođe do preokreta.

U Novom Gradu bi podršku opozicije trebao imati Semir Efendić, ali je upitno koliko će biti iskrena podrška općinske organizacije SDA u ovoj općini koja je na "ratnoj nozi" sa Efendićem. Općinski odbor SDA je u ovoj općini čak i izražavao želju da ima svoga kandidata.

Okupljanje opozicije u Kantonu Sarajevo je slično onome što su stranke Trojke (tada Četvorke) uradile uoči izbora 2020. godine. SDA, Demokratska fronta i Stranka za BiH će pokušati da ne smetaju jedni drugima u općinama u zajedničkom cilju skidanja sa vlasti Trojke. Izazov za kantonalne odbore ovih stranaka će predstavljati da iskontrolišu svoje lokalne organizacije u tom cilju.

Sa druge strane, četiri godine na vlasti su povećali apetite kod stranaka Trojke što će po svemu sudeći spriječiti zajednički nastup u svim općinama, a izbori će pokazati da li će za to platiti političku cijenu.