BiH
0

Izbore posmatra 2.500 građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije ''Pod lupom''

Klix.ba
Većina (99 posto) građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije "Pod lupom" pristupilo je biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i da im je omogućen nesmetan pristup.

"Pristup na biračka mjesta nije omogućen za 1 posto posmatrača zbog nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH i problema sa izdavanjem akreditacija. Koalicija sarađuje s Centralnom i lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema", saopćeno je iz Koalicije.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Svi članovi biračkih odbora bili su prisutni na 85 posto biračkih mjesta.

Prema podacima Koalicije, na 1 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na 6 posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. Na 99 posto posto biračkih mjesta glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

"Ukupno 81 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7:00, između 7:00 – 7:15 otvoreno je 17 posto biračkih mjesta, a između 7:15- 8.00 otvoreno je 19 posto biračkih mjesta. Dva biračka mjesta nisu otvorena do 8:00 h. Radi se o biračkim mjestima 132B052 u opštini Istočna Ilidža Sarajevo i opštini Stolac u kojoj biračko mjesto 176A010 čak ni do 9.00 sati nije bilo otvoreno. Razlog neotvaranja biračkog mjesta u opštini Stolac je nedostajanje Izvoda iz Centralnog biračkog spiska", saopćeno je iz Koalicije.

Na temelju ovih rezultata Koalicija ''Pod lupom'' zaključuje da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima.

Današnje Lokalne izbore posmatra 2.500 građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije ''Pod lupom'' na preko 2.500 biračkih mjesta, u 142 lokalne izborne komisije i 60 mobilnih timova širom BiH.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'', dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu. Prva konferencija za novinare održaće se u 11:00 sati, nakon koje će biti objavljeno i saopštenje za javnost.