Komšić za Sarajevo-x.com
0

"Izbor Josipovića će imati pozitivan odraz i na BiH"

Piše: A. Karadža
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, za naš je portal rekao da je pratio predsjedničke izbore u susjednoj Hrvatskoj i da je zadovoljan izborom Ive Josipovića za trećeg predsjednika Hrvatske.

Komšić smatra da je izbor Josipovića najbolji izbor za Hrvatsku i da predstavlja pozitivan odraz i za BiH.

Kako nam je rekao predsjedavajući Predsjedništva naše zemlje, telefonski je razgovarao sa Josipovićem neposredno prije objavljivanja službenih rezultata, čestitao mu na pobjedi i dogovorio skori susret.

"Što se tiče nastavka saradnje dvije zemlje, očekujem da se krene u rješavanje otvorenih pitanja imajući u vidu ustavne nadležnosti predsjednika Hrvatske i Predsjedništva BiH", rekao je Komšić.

Komšić je istakao da su predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor pozitivan tandem koji daje pozitivan signal koji je ohrabrujući za BiH, Hrvatsku i region i da je za očekivati da će se ući u razgovore o rješavanju pitanja između dvije zemlje.

Predsjedavajući Komšić danas je uputio i zvaničnu čestitku izabranom kandidatu za predsjednika Hrvatske u kojoj stoji:

"Veliko mi je zadovoljstvo da Vam, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, srdačno čestitam na pobjedi na predsjedničkim izborima. Želim Vam dobro zdravlje i uspjeh u radu na toj odgovornoj funkciji. Koristim ovu priliku da izrazim svoje zadovoljstvo dosadašnjim razvojem sveukupnih odnosa naših država. Radujući se našoj budućoj saradnji, želim izraziti svoje duboko uvjerenje da će se prijateljski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske nastaviti razvijati i unapređivati novim oblicima saradnje na dobrobit naših država i građana".

Podsjećamo da je Ivo Josipović na izborima u Hrvatskoj osvojio 60,26 posto ili 1.339.385 glasova, a Milan Bandić 39,74 posto ili 883.222.