Narodna skupština RS
0

Izbor delegata 9. decembra

SRNA
Sud BiH odbacio je žalbu Koalicije Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa /HSS-NHI/, čime je omogućen nastavak izbora delegata za Vijeće naroda RS i delegata iz RS za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, što će Narodna skupština RS učiniti u četvrtak, 9. decembra.

"Pošto u procesu učestvuju i ad hok odbornici, mi ne možemo sada ući u taj proces, već moramo obavijestiti ljude, koji su jutros bili ovdje i vratili se, tako da ćemo u taj proces ući u četrvrtak", rekao je novinarima u Banjoj Luci predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

On je najavio da će parlament Srpske zasjedati sve četiri sedmice da bi do kraja godine bilo završeno konstituisanje Vijeća naroda RS, izabrana nova Vlada, te usvjeni budžet, ekonomska politika i prateći zakoni za 2011. 

"Aktuelna Vlada radi na svemu ovome, jer nova Vlada ne bi imala mogućnosti da stigne pripremiti nove akte i nesumnjuvo bismo ušli u privremeno finansiranje od 1. januara", rekao je Radojičić. 

On je naveo da su prigovor i žalba HSS-NHI na način izbora delegata u Vijeće naroda RS oduzeli više od sedam dana, ali da je pretpostavka da se novi saziv Vijeća naroda RS može biti konstituisan najkasnije do 23. decembra, jer CIK BiH izabranim delegatima treba da dodijeli mandate. 

"Svi akti moraju proći kroz Vijeće naroda RS. Ali, pretpostavka je da će novo Vijeće naroda, ako bude osnovano do 23. decembra, imati dovoljno vremena da razmotri akte, potvrdi ih ili ospori", kaže Radojičić.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije sedmice decembra parlament bi trebalo da zasjeda od 21. do 23. decembra i od 27. do 31. decembra, s obzirom na praznovanje Nikoljdana i katoličkog Božića. 
Narodna skupština ni danas nije birala delegate za Vijeće naroda RS niti delegate iz RS za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH budući da parlament do početka zasjedanja nije dobio odluke CIK-a BiH ni Suda BiH o prigovoru i žalbi Koalicije HSS-NHI. 

Te je dvije tačke predsjednik parlamenta skinuo sa dnevnog reda i zaključio drugu sjednicu koja je započela 1. decembra, a otvorio treću redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu je 28 tačaka. 

U skladu sa Poslovnkom parlamenta, poslanici bi trebalo da se izjasne o promjeni redoslijeda unutar dnevnog reda kako bi uobičajeno posljednja tačka dnevnog reda, "Izbor i imenovanje", bila razmatrana kao prva u nastavku sjednice u četvrtak, 9. decembra, a unutar koje bi bili birani delegati za Vijeće naroda RS i delegati iz RS za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.