BiH
0

Izbjegli, raseljeni i povratnici pozdravljaju imenovanje Lajčaka

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Savez udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika BiH pozdravlja imenovanje ambasadora Miroslava Lajčaka za visokog predstavnika Evropske unije u BiH i najavljuje da će tražiti njegov angažman na deblokadi povratka koji bi trajno donio mir i napredak u BiH.

Savez je izrazio u saopćenju za javnost uvjerenje da će ambasador Lajčak izvršavati povjerene zadatke u BiH i da će problemi s kojima se ova država suočava u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma biti uspješno okončani u njegovom mandatu.

U sastavu Saveza su 93 lokalne NGO iz regije. Problemi 43.000 porodica-beskućnika, 2.550 porodica u kolektivnim centrima, 3.770 povratnika bez električne energije, neriješeno zdravstvo, obrazovanje i zapošljavanje povratnika nisu dovoljno riješeni, pa Savez smatra kako povjerene ovlasti Lajčak treba da iskoristi upravo u tu svrhu.

U saopćenju je navedeno da primjena Daytonskog mirovnog sporazuma ne može segmentarno rješavati ove probleme, "kao što je do sada bila praksa", te da će Savez tražiti potpunu implementaciju Anexa IV, VI i VII, odnosno primjenu ili promjenu postojećeg Ustava BiH.