Nejednak status
14

Izbio raskol među zdravstvenim radnicima HNK u očekivanju generalnog štrajka

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su za 23. januar najavili generalni štrajk, potresa raskol, ponajprije zbog nejednakog statusa različitih sindikata. Na jednoj strani su ljekari, a na drugoj ostalo osoblje okupljeno u dva sindikata.

Tim povodom oglasili su se predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK (čiji su članovi sindikati Domova zdravlja u HNK te sindikat Bolnice Safet Mujić) i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

"Dužni smo obavijestiti javnost i naše članove o nemilim događajima proteklih dana. Moramo podsjetiti da su održani štrajkovi upozorenja te najavljen generalni štrajk i ispred naših sindikata, a ne samo Sindikata ljekara i stomatologa. Osamnaestog januara predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Vlade HNK su zakazali postupak mirenja, međutim, o navedenom sastanku predstavnici naših sindikata uopće nisu obaviješteni ni pozvani na sastanak, već je postupku prisustvovao samo Sindikat ljekara i stomatologa. Smatramo kako je navedenim izvršena diskriminacija te kako su sastanku trebali prisustvovati i naši predstavnici, pogotovo ako je to inače uobičajen postupak koji je Vlada dužna provesti s onima koji su najavili generalni štrajk", navode sindikati.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Osman Tufek je došao na najavljeni sastanak u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite, usprkos tome što nije dobio službeni poziv, međutim, grubo je onemogućeno njegovo prisustvovanje ovom sastanku.

"Onemogućivši prisustvovanje postupku mirenja Vlada HNK je dovela naše sindikate u nezavidnu situaciju da pravno niti možemo održati niti ne održati najavljeni generalni štrajk. Ovim putem želimo istaći i nekolegijalnost kolega u Sindikatu ljekara i stomatologa koji su prema do sada dobivenim informacijama zahtijevali da naši sindikati ne učestvuju u postupku mirenja, na što je vlada očigledno pristala. Podsjećamo da naši sindikati okupljaju znatno više radnika u zdravstvu nego što okuplja Sindikat ljekara i stomatologa. Naši članovi su medicinske sestre i tehničari, zdravstveni saradnici, psiholozi, logopedi, defektolozi, socijalni radnici, ekonomisti, pravnici, informatičari, administrativni radnici, čistačice, portiri i drugi", navodi se.

Sindikati smatraju da su svi oni važni za adekvatno funkcioniranje zdravstvenih ustanova u kantonu te da svi uposleni u zdravstvenim ustanovama imaju jednake probleme, ne samo ljekari, te bi shodno tome trebali imati zajedničke ciljeve za poboljšanje uvijeta za sve, a ne samo za neke.

"Nadamo se da će Vlada HNK i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite ipak postati svjesni diskriminacije koju su počinili te da to ubuduće neće ponoviti. Očekujemo da će pri daljim pregovorima ravnopravno biti pravovremeno pozvani te prisustvovati predstavnici sva tri sindikata koji traže usvajanje novog kolektivnog ugovora, odnosno, pregovarački tim koji je oformljen da zastupa sindikate, a već ranije je dostavljen Vladi HNK i nadležnom ministarstvu", kažu iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.