Konferencija u Sarajevu
0

Izazov pomirenja sa zajedničkom prošlošću

Sarajevo-x.com
U nedjelju je u Sarajevu završena vrlo uspješna trodnevna konferencija "Osmansko naslijeđe i muslimanske zajednice Balkana danas“ u organizaciji Centra za napredne studije iz Sarajeva i Centra za civilizaciju Balkana iz Istanbula. Konferenciji je prisustvovalo oko trideset istraživači iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske i Turske. Na otvaranju su govorili dr. Halit Eren, direktor Centra za istraživanje islamske historije, umjetnosti i kulture iz Istanbula, prof. Ferid Muhić sa Univerziteta u Skoplju i ministar vanjskih poslova dr. Ahmet Davutoglu.

Konferencija je organizirana zbog shvatanja da osmansko naslijeđe u bitnoj mjeri ali na različite načine određuje kulture i identitete Balkana. Kao takvo ono predstavlja kognitivni, intelektualni i emotivni izazov za sve. Za muslimane dilema je kako obilježavati datume, imena i događaje iz prošlosti koji vrlo često istovremeno znače gubitak nezavisnosti domovine i početak novog vjerskog identiteta koji je srcu drag a za komšije nemuslimane predstavlja nacionalnu tragediju. Za nemuslimane dilema je u tome kako upravljati snažnim negativnim osjećanjima spram osmanske prošlosti stečenim u porodici, školi i vjerskoj zajednici uzimajući u obzir potpuno drugačiju percepciju te prošlosti od strane muslimanskih sugrađana. Kada se ovim dilemama politički manipulira zadatak pomirenja sa zajedničkom prošlošću u cilju izgradnje zajedničke sadašnjosti i budućnosti postaje mnogo teži.

Kroz izlaganja i diskusije na različite aspekte osmanskog naslijeđa na Balkanu bilo je jasno da je pitanje predstavljanja Osmanlija i uopće drugoga na Balkanu u školskim udžbenicima, umjetnosti i popularnoj kulturi najaktuelnije pitanje iz te oblasti. Zato je zaključeno da tema narednog susreta ove vrste bude "Imidž drugoga na Balkanu". Domaćin sljedećem susretu biće turski univerzitet Biledžik nedaleko od kolijevke osmanske države, mjesta Sogut u Turskoj.

Konferenciju u Sarajevu su podržali Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA i Ministarstvo civilnih poslova.