BiH
30

Izabrani bh. zvaničnici nisu dužni uraditi ljekarske provjere

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U državnim i entitetskim organima izvršne i zakonodavne vlasti participira ukupno 395 zvaničnika. Niko od njih nije dužan izvršiti ljekarske provjere prije preuzimanja funkcije u organima vlasti.

Bosna i Hercegovina je zemlja razvijenog birokratskog sistema u kojem organi izvršne, sudske i zakonodavne vlasti postoje na svim nivoima Dejtonske organizacije države.

Tako Vijeće ministara BiH, koje ima ulogu državne vlade, ima devetnaest članova, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te ministre i zamjenike ministara.

Organ zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine je Parlamentarna skupština BiH koja je sastavljena od Predstavničkog doma i Doma naroda, u koje je izabrano 57 osoba.

Uz Vijeće ministara BiH tu je i Predsjedništvo BiH, drugi organ izvršne vlasti na državnom nivou, koje čine tri člana Predsjedništva BiH iz reda konstitutivnih naroda.

Bosanskohercegovačka administracija grana se i na niže nivoe, tako u Vladi Federacije BiH sjedi šesnaest ministara i predsjednik Vlade. Prema istom principu organizacije funkcioniše i Vlada Republike Srpske koju također čini šesnaest ministara i premijer.

Zakonodavnu vlast na entitetskom nivou čine Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske. Federalni Parlament sastoji se od Zastupničkog doma i Doma naroda u kojim je trenutno 148 osoba, dok Narodnu skupštinu Republike Srpske čine 83 poslanika.

Neizostavno je spomenuti i čelnike Federacije BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, kao i predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Svakako, uspostavljen je sistem izvršne i zakonodavne vlasti i na nivou Distrikta Brčko, a koje čini četrnaest članova Vlade Distrikta Brčko i 31 zastupnik u Skupštini Distrikta.

Politička organizacije BiH stvorila je pokret za razvoj državne birokratije koji danas samo na entitetskom i državnom nivou ima 395 zvaničnika.

Podsjećamo, prema podacima Agencije za statistiku BiH u januaru 2015. godine registrovano je 551.187 nezaposlenih osoba, a od toga su 41.562 osobe sa visokom stručnom spremom, uključujući doktore nauka i magistre.

Zanimljiv je podatak da niko od izabranih zvaničnika nije dužan prije preuzimanja dužnosti izvršiti ljekarske provjere.

Ako uzmemo u obzir da prema posljednjim podacima milion i sedamsto hiljada osoba u BiH boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja, ili da je 15 posto bh. stanovništa ovisno o alkoholu, postavlja se pitanje da li postoji realna mogućnost da neko od 395 bh. zvaničnika boluje od određene vrste psihičkih problema ili pak da u organima vlasti sjede osobe ovisne o drogama ili alkoholu.