Razgovor Ljubića i Wagnera
0

Izabrani bh. stipendisti idu na petomjesečni rad u Bundestag

SRNA
Bundestag
Bundestag
Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Božo Ljubić i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu razgovarali su sa predstavnikom njemačkog Bundestaga Arfstom Wagnerom i potpredsjednikom Humbolt univerziteta iz Berlina Peterom Frenchom o izboru novih kandidata za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS), koju svake godine dodjeljuju Bundestag i Univerzitet iz Berlina.

Cilj stipendije je da visokokvalifikovani i politički zainteresovani mladi ljudi kroz petomjesečni rad u Bundestagu upoznaju njemački parlamentarni sistem i procese odlučivanja, te steknu praktična iskustva iz oblasti parlamentarnog rada.

Ljubić smatra da je stipendiranje u Njemačkoj dobar put da standardi zrele demokratije postepeno dolaze u BiH, saoćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Teško bismo našli bolje mjesto u Evropi od Bundestaga, gdje bismo uputili mlade ljude da steknu nova znanja", istakao je Ljubić.

Wagner je rekao da su stipendisti već izabrani i da su tokom razgovora pokazali izuzetno visok stepen obrazovanja, poznavanja njemačkog jezika i političkih prilika.

"Budući da su svi kandidati izvrsni, uradiću sve što je u mojoj moći da se u narednom periodu omogući veći broj stipendija", naglasio je Wagner.

Sa Wagnerom i Frenchom razgovarali su i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Boško Tomić, Zvonko Jurišić i Mirsad Mešić.