Nema razloga za bojazan
29

Iz Zavoda za PIO FBiH objasnili zašto pojedinima nisu uplaćene zaostale penzije

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Centralna banka Bosne i Hercegovine)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Centralna banka Bosne i Hercegovine)
Direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine Zijad Krnjić je obrazložio zašto pojedinim penzionerima još nisu uplaćene zaostale penzije te je istakao kada će one biti uplaćene.

Kontaktirali smo ga nakon što su se požalili pojedini čitatelji Klix.ba. Prema njihovim navodima, u julu i augustu su podnijeli zahtjev za penzionisanje, a u septembru su dobili rješenje za penzionisanje. Tvrde da su u oktobru dobili penziju za septembar, ali da im još nisu uplaćene penzije za juli i august. U bojazni su da im te penzije uopće neće biti uplaćene.

Međutim, Krnjić je istakao da se to neće desiti, odnosno da će penzije biti uplaćene. Objasnio je zašto nisu uplaćene zaostale penzije.

"Zbog porasta broja zaostalih penzija i potrebe da se vrši nadzor nad vrijednosti potrošnje penzije, tj. odgovornosti prema javnom novcu, periodično radimo reviziju da bismo utvrdili da li su ispravni iznosi zaostalih penzija. Predmeti su ovaj mjesec preuzeti i internom revizijom bit će utvrđeno da li su iznosi ispravni. Ne znači da zaostala penzija neće biti isplaćena ili da se nešto osporava. Svima će biti isplaćeno nakon kontrole ispravnosti", naglasio je.

Na pitanje kada će biti završena kontrola i kada će početi uplata, odgovorio je da će to vjerovatno biti sljedeći mjesec.

"Isplate se ne mogu vršiti svakih nekoliko dana, već svakog petog dana u mjesecu. Do tada će se kontrola završiti", dodaje Krnjić.

Napomenuo je da se kontrola ne vrši samo zbog zaostalih penzija, već da postoje i drugi razlozi za to, a kako ne bi bilo nenamjenske potrošnje.