Spočitali im vulgarnost
57

Iz UNSA oštro reagovali na SDA-ovo nazivanje Škrijelja "Konakovićevim privjeskom"

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Univerzitet u Sarajevu reagirao je na sinoćnje saopćenje SDA u kojem su rektora Rifata Škrijelja nazvali "političkim privjeskom predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, kao i njegovim ličnim advokatom i zaštitnikom".
Iz UNSA su rekli da "cijeneći značaj i društvenu ulogu Univerziteta u Sarajevu, a s ciljem zaštite svog integriteta i imaoca diploma Univerziteta koji imaju izbor u naučno-nastavna zvanja na Univerzitetu u Sarajevu, poyivaju rukovodeće organe svih političkih organizacija, koje djeluju na području KS, ali i šire, da svoja javna oglašavanja vezana za rad i djelovanje UNSA temelje na provjerljivim činjenicama i suzdrže se od izlišnih i nepromišljenih isticanja UNSA, njegovih članica i organa u dnevno-političke svrhe.

"Povod ovom pozivu je Facebook objava na profilu SDA – Stranka demokratske akcije Sarajevo u kojoj se prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, i djelovanje tijela Univerziteta u Sarajevu u postupku vršenja provjera diploma i načina sticanja diploma pojedinih članova i članica akademske zajednice, na krajnje neprimjeren, nepristojan i uvredljiv način, dovodi u kontekst politički motiviranog djelovanja. U konkretnom slučaju, Univerzitet u Sarajevu, kao najstarija i najveća ustanova visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, izražava svoje žaljenje i zabrinutost, činjenicom da se u ime političke organizacije od neospornog društveno-političkog i historijskog značaja poput Stranke demokratske akcije istupa u formatu uvredljivih objava vulgarnog propagandnog karaktera koje se ne mogu dovesti u vezu sa odgovornim zastupanjem javnog interesa", navode iz UNSA.

Dodali su da, u želji da se javni i medijski prostor zaštiti od ovakvih i sličnih istupanja, Univerzitet u Sarajevu, ostaje dosljedan u svojoj otvorenosti i transparentnosti u saradnji sa institucijama vlasti, medijima i drugim javnim organima i akterima.

"I učinit će im dostupnim, na njihov zahtjev, u skladu sa važećim zakonskim propisima, sve informacije koje ima u svom posjedu i koje će im omogućiti da o radu i djelovanju Univerziteta u Sarajevu izvještavaju, pišu i govore na temelju konkretnih činjenica i podataka", dodaju iz UNSA.

Podsjećamo, Senat sarajevskog Univerziteta prije dva dana je održao sjednicu na kojoj su razmatrali izvještaj ad hoc komisije koju je oformio Medicinski fakultet u Sarajevu u vezi sa diplomom Sebije Izetbegović.

Donesen je zaključak da će još jedna komisija, ovaj put ona koju će formirati Univerzitet, provjeriti diplomu o završenom postdiplomskom studiju šefice KCUS-a.