Dvije godine od presude
18

Iz Udruženja žrtava genocida tvrde: HDZ BiH i HDZ Hrvatske još žešće negiraju zločine

A. D.
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Murat Tahirović (Foto: J. N./Klix.ba)
Povodom druge godišnjice od presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne Jadranku Prliću i ostalima oglasili su se iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida na čijem čelu je Murat Tahirović.

Na današnji dan 29. novembra 2017. godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je konačnu presudu u predmetu "Prlić i drugi".

"Presudom MKSJ-a tzv. šestorka je osuđena za monstruozne zločine počinjene na teritoriji tzv. Herceg-Bosne i udruženi zločinački poduhvat kojim je obuhvaćen i cijeli državni vrh Republike Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Pored toga, ovom presudom je utvrđena agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu", navode iz Udruženja.

Nakon dvije godine od ove presude, kako ističu, imamo još snažniju i žešću negaciju zločina što čine HDZ BiH i HDZ RH, nastavak podjele Bosne i Hercegovine, zloupotrebu dvojnog državljanstva, puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, zvanog Mak, mrcvaljenje sudskih postupaka Vranica, Žepče, koji traju više od 20 godina.

"Imamo i tzv. Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH ( član HDZ-a BiH) kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima "svoje“ žrtve, potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi, procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bi bili procesuirani, neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država, koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti", kaže se u saopćenju.

Neophodno je, dalje navode, vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenost kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom.

"Potrebno je primijeniti kriterije koji su navedeni u Izvještaju OSCE-a iz 2015. godine. Omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina. Zahtijevati od Evropske unije primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca", navode iz ovog udruženja.

S poštovanjem,