Sarajevo
82

Iz sigurnosnih razloga odgođeni protesti "Pravda za Dženana Memića"

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Protestni skup pod nazivom "Pravda za Dženana Memića" koji je trebalo da bude održan 16. februara pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu, odgađa se zbog sigurnosne situacije i održavanja EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Kako su kazali organizatori, protesti planirani pred Vrhovnim sudom imali bi samo jedan zahtjev - da u najkraćem vremenu donesu odluku o žalbi Kantonalnog tužilaštva u predmetu "Dženan Memić". Poručuju da je čekanje ove presude blokiralo nastavak pravne bitke.

Na odgađanju protesta insistirao je advokat porodice Memić Ifet Feraget, a odluku su donijeli nakon razgovora s II Policijskom upravom te nadležnim osobama MUP-a KS.

"Uzimajući u obzir i to da je u našem gradu i Istočnom Sarajevu zvanično otvoren EYOF na kojem učestvuje 1.500 takmičara i veliki broj gostiju, mi ne želimo svojim postupcima ugroziti nivo njihove sigurnosti, niti dozvoliti nekome da zloupotrijebi naš skup. Također je poznato da je ubijen policajac FUP-a Mahir Begić te da je ubica još uvijek na slobodi. Mi smo posebno osjetljivi na bol zbog gubitka člana porodice. Ne želimo da otežavamo posao časnim policajcima, kojima je primarni problem u ovom momentu sigurnost građana i hvatanje ubice. Ovo je za nas jedna priča, priča o Dženanu, Selmi, Editi, Mahiru, Davidu, Adisu, Davoru...", poručili su organizatori dodavši da će naredni skup zakazati kada se steknu uslovi.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je 16. jula prošle godine donio presudu u kojoj je rečeno da Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivi za smrt Dženana Memića. Vrhovni sud FBiH je zaprimio žalbu Tužilaštva KS, ali još uvijek nije održana sjednica u ovom predmetu.