Reakcija na sastanak
160

Iz SDA poručuju: Nikšić se protivi nametanju odluka, a postao je premijer zahvaljujući njima

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagovali su nakon jučerašnjeg sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou, a koji je održan u Istočnom Sarajevu.
Iz SDA navode kako su posljednjim odlaskom na sastanak u Istočno Sarajevo i pristankom na zahtjeve koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, stranke Trojke su ponovo kapitulirale pred koalicionim partnerima.

"Ujedno su pružile ruku spasa Miloradu Dodiku, koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidejtonske i protuzakonite radnje intenzivirajući prijetnje secesijom i negirajući Srebrenički genocid", ističu.

Potom, podsjećaju da je odlukom visokog predstavnika od 26. marta 2024. godine predviđeno je da Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku ili dok ga ne usvoji uz izmjene i dopune.

Shodno tome, mišljenja su da je pristanak stranaka Trojke da zaobiđu ovu odluku i da krenu u "usvajanje Izbornog zakona bez prethodnog usvajanja izmjena koje je donio visoki predstavnik, zapravo je podrška Miloradu Dodiku u napadima na OHR i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Takav odnos Trojke već ranije je najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdnjom da ne postoji 'sredstvo prinude za provedbu zakona na prostoru entiteta RS'. Licemjerna je Nikšićeva izjava da se on, kao federalni premijer 'protivi nametanju odluka', iako je postao premijer upravo nametanjem odluka visokog predstavnika i suspenzijom Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda", poručuju iz SDA te za kraj zaključuju:

"Netačne su i tvrdnje da se usvajanjem Izbornog zakona BiH deblokira evropski put, s obzirom da to uopće nije uvjet za početak pregovora sa Evropskom unijom niti za usvajanje pregovaračkog okvira, već se isključivo radi o namjeri Trojke da ispunjavajući želje Milorada Dodika i Dragana Čovića sačuvaju vlastite pozicije", zaključuje SDA u svom saopćenju.