BiH
0

Iz Save izvađeno 420 projektila i četiri podvodne mine

Klix.ba
U okviru bilateralne međunarodne policijske saradnje Republike Češke i Bosne i Hercegovine, u periodu od 11. augusta do 4. oktobra, u tri faze, realiziran je ovogodišnji dio projekta deminiranja dijela korita rijeke Save u Orašju i Odžaku, u nastavku projekta započetog prethodne godine.

U okviru ovogodišnjih aktivnosti deminiranja, iz rijeke Save ukupno su izvađena 424 projektila različitog kalibra, uključujući četiri podvodne mine težine preko 100 kilograma.

Navedeni projektili zaostali su kako iz prethodnog, tako i iz Drugog svjetskog rata. Sva izvađena municija je, u prisustvu pripadnika SIPA-e i Policije R.Češke, uništena na vojnom poligonu Odlučna Barbara kod Glamoča i na poligonu Dusine u Orašju od strane pripadnika Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite.

U realizaciji sve tri faze projekta, zajedno sa pripadnicima Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije R. Češke, u pretrazi terena i vađenju NUS-a aktivno su učestvovali i ronioci SIPA-e.

Podsjećamo da su prve aktivnosti na deminiranju korita rijeke Save realizirane u periodu od 3. septembra do 12 septembra 2012. godine, kada je započet ovaj projekat, a nastavak projekta planira se sljedeće godine.

Pored Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je nosilac ovog projekta, i Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku Policije R. Češke (Brno), u pripremi i realiziranju projekta učestvovali su Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snagа BiH, Granična policija BiH, BH MAC, Federalna uprava civilne zaštite, Uprava civilne zaštite Posavskog kantona, Javno preduzeće Luka Brčko, MUP Posavskog kantona, Općina Orašje i Općina Odžak, uključujući i Ambasadu R. Češke u Sarajevu, te organe R. Hrvatske (MUP R. Hrvatske, Granična policija R. Hrvatske, Državna uprava za zaštitu i spašavanje R. Hrvatske, Vukovarsko-sremska županija i Brodsko-posavska županija).