Dvije nekretnine
34

Iz sarajevske SBiH podsjetili na prodaju kantonalne imovine u Dubrovniku: Prodata ili nije?

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock/Facebook
Ilustracija: Shutterstock/Facebook
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo u svom zvaničnom saopćenju podsjetilo je na Javni poziv za prodaju imovine KJKP Park. Riječ je o dvije nekretnine u Dubrovniku.
Naime, sarajevska kantonalna Agencija za privlačenje investicija i privatizaciju objavila je početkom ove godine dva javna poziva za prodaju nekretnina u naseljima Komolac i Rožat u Dubrovniku, Republika Hrvatska, o čemu podsjećaju iz Stranke za BiH.

Iz Stranke za BiH podsjećaju, također, da o rezultatima javnih poziva javnost nije obavještena, iako se radi o imovini Kantona.

"Javnost nije transparentno obavještena o rezultatima aukcije, nije obavještena o postignutoj prodajnoj cijeni, nije obavještena o kupcima i nije obavještena o datumu zaključenja kupoprodajnog ugovora, te da li je uplaćena kupoprodajna cijena i na koji način je utrošen novac od prodaje. U slučaju da imovina nije prodata, javnost nije obavještena o razlozima zašto nije", navode iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH.

Stranka za BiH Kantona Sarajevo aktualizira ovo pitanje i iz razloga angažmana MUP-a Kantona Sarajevo na predmetu prodaje ove imovine i uzimanju iskaza od odgovornih iz KJKP.

"Po ovom pitanju podnesena je krivična prijava od nama nepoznate osobe/a i, kao što rekosmo, nadležni organi poduzimaju radnje po istoj. Odgovorni pojedinci su već imali priliku da obrazlažu svoje radnje nadležnim organima", kažu oni te nastavljaju:

"Javno postavljamo pitanje Premijeru Uku da nam kao najtransparentnija i najpoštenija vlada u historiji kantona, kako kaže, odgovori da li je imovina kantona prodata, ako jeste, ko je kupio imovinu, gdje je novac od prodaje imovine i kad je zaključen kupoprodajni ugovor", uputili su iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH.

Potom, oni dodaju da, prema nepotvrđenim informacijama ova prodaja imovine KS je začinjena i kupovinom stanova (trosoban i dvosoban stan) u Vogošći pojedincima koji imaju zasluge u ovoj prodaji pa traže i odgovor šta zna Vlada KS o ovome i da li je obavještena o ovoj, mogućoj, kupovini stanova. 

Oni ističu da su navedena pitanja bitna iz razloga što se Budžetom KS planira prodaja imovine Kantona u vrijednosti od 90.000.000 KM.

"Isto tako, javno tražimo odgovor koja je imovina planirana da se prodaje, na bazi čije i koje odluke te da li je ova prodaja imovine u funkciji povećanja prihoda budžeta kako bi se onda ista utrošila za jednostavno rasipanje kroz budžetsku potrošnju u 2024. godini.  Sva postavljena pitanja su od iznimne važnosti jer kad se započne proces sa prodajom imovine na koje javnost nema odgovore, a onda planirate prodati dodatno imovine KS u vrijednosti 90.000.000 KM svi se moramo zapitati šta se dešava sa budžetom kantona i da li će se neko okoristiti od navedene prodaje. Pitanja smo postavili, a odgovore očekujemo", zaključili su iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH.