|

Iz RS-a traže da im Ustavni sud BiH odluku o Danu RS-a dostavi na ćirilici

Iz RS-a traže da im Ustavni sud BiH odluku o Danu RS-a dostavi na ćirilici
0
S
SRNA
28.12.2015. u 14:29
59
komentara
0

dijeljenja
Iz RS-a traže da im Ustavni sud BiH odluku o Danu RS-a dostavi na ćirilici Foto: Arhiv/Klix.ba
Služba Narodne skupštine Republike Srpske zatražila je od Ustavnog suda BiH da joj Odluku kojom se praznik 9. januar – Dan Republike Srpske, proglašava neusklađenim sa Ustavom BiH dostavi i na jeziku srpskog naroda, pisanu ćirilicom.
Služba Narodne skupštine izražava sumnju u autentičnost ove odluke, s obzirom na to da Ustavni sud BiH, čak ni i izdvojena mišljenja o neslaganju dvojice sudija iz Republike Srpske, nije dostavio na jeziku srpskog naroda i na ćirilici, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine.

Istovremeno, Ustavnom sudu BiH ukazano je na propuste u primjeni Pravila Ustavnog suda kojima je utvrđena obaveza obezbjeđivanja ravnopravne upotrebe jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi u BiH.

Ukazano je i na nekorektnost Ustavnog suda, koji u službenoj korespodenciji sa Narodnom skupštinom nije poštovao ustavima BiH i Republike Srpske zvanični naziv zakonodavnog organa Narodna skupština Republike Srpske, koristeći skraćenicu "RS".

U dopisu Ustavnom sudu BiH izražena je i sumnja u slučajnost da je, iako je Odluka kojom se osporava vjerska norma koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske, donesena 26. novembra 2015. godine, u Narodnu skupštinu Republike Srpske dostavljena 25. decembra ove godine, na dan značajnog vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda.

"Ovom prilikom ističemo da će Narodna skupština Republike Srpske, u okviru svojih ustavnih nadležnosti i mogućnosti, u skladu sa Pravilima Ustavnog suda BiH, u predviđenom roku, zatražiti od Ustavnog suda preispitivanje donesene Odluke", navodi se u saopštenju.

Narodna skupština naglašava objektivnu nemogućnost primjene i izvršenja ove odluke Ustavnog suda BiH kojom je, kako se navodi, očigledno od sudija traženo da se neustavnom proglasi norma koja ne postoji u Zakonu o praznicima Republike Srpske, te da su ustavne norme i međunarodni akti o ljudskim pravima i slobodama zasnovani na percepciji, osjećanju i subjektivnoj ocjeni historijskih i političkih događaja, koji nisu i ne mogu biti izvor diskriminacije u odnosu na prava bilo kojeg naroda u Republici Srpskoj.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...