Nastavak rasprave
654

Iz RS-a napali Abazovića: Bilo bi dobro da znate da ne postoji republika BiH

G. M.
Radovan Kovačević
Radovan Kovačević
Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i glasnogovornik SNSD-a, regirao je na novu izjavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Abazović je, podsjetimo, rekao da vlada te države nije uputila čestitku povodom neustavnog dana RS-a i da poštuje BiH i načela dobrosusjedskih odnosa.

"Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je jednostavno neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno i međunarodne politike", rekao je Abazović za Al Jazeeru Balkans.

Kovačević je na Twitteru upitao Abazovića da li ovo znači da smatra da RS i njeni građani i institucije ne zaslužuju poštovanje.

"Bilo bi dobro da znate da ne postoji republika BiH, da ne postoji dan BiH, niti bilo koji praznik BiH. Tako biste već pokazali poštovanje!, napisao je Kovačević na Twitteru.

Podsjetimo da je rasprava počela nakon što je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predsjednici bh. entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović neslužbeno čestitao neustavni Dan RS-a.

Abazović je dodao i kako ne razumije potrebu za konstantnim podizanjem tenzija u regionu, umjesto da politike budu one koje će miriti.

"Mi moramo shvatiti da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost. I to u bliskoj historiji i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali ono što možemo jeste da ponekad i progledamo kroz prste", poručio je.