BiH
13

Iz Općine Novi Grad poručuju: Vlasnici tezgi radili su nelegalno i bez odobrenja

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Iz Općine Novi Grad saopćili su da su vlasnici bespravno postavljenih tezgi na pijaci na Alipašinom Polju blagovremeno bili obaviješteni da će tezge biti uklonjene.

S obzirom da na navedenoj javnoj površini Regulacionim planom "Alipašino Polje", kojeg je Skupština Grada Sarajeva donijela 1974 godine, nije predviđena zelena pijaca, nego popločana pješačka površina, nelegalni objekti su uklonjeni kako bi se ovaj prostor priveo krajnjoj namjeni. Vlasnici tezgi rade nelegalno i bez odobrenja što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Uklanjanje nelegalnih objekata sa Trga, tražili su i građani mjesne zajednice Alipašino Polje B-1 i B-2, protiveći se ovakvom načinu prodaje prehrambenih namirnica za koje ne postoje ni minimalni sanitarno-higijenski uslovi, a zbog čega je ugroženo zdravlje građana.

Za korištenje ove lokacije nadležna općinska služba izdala je privremena rješenja koja su istekla 1. jula prošle godine, tako da od tada pa do danas privremeni objekti nelegalno rade, iako je nadležna služba vlasnike privremenih objekata 16.11.2015. godine obavijstila o tome da ne postoje prostorne mogućnosti za donošenje novih rješenja za zauzimanje javne površine.

Kako su u ranijim medijskim istupima "vlasnici" tezgi izjavili da će ovim činom ostati bez posla, te da su zbog registracije trgovinske djelatnosti skinuti sa evidencije Biroa za zapošljavanje, ovom prilikom obavještavamo javnost da je većina korisnika ovog prostora odjavila djelatnost, te da je neki nikada nisu ni registrirali.

Dakle, uklanjanjem "divlje pijace" niko ne ostaje bez zdravstvenog osiguranja, kako je ranije prezentirano javnosti, a ponuđena im je i zamjenska lokacija u novoizgrađenoj zelenoj pijaci, u kojoj rade bivši borci Armije RBiH i uredno plaćaju zakupninu, tako da svi oni koji žele mogu da rade u njoj, jer ima dovoljno prostora, a i uslovi su zadovoljavajući.

U toku postupka zatraženo je mišljenje Službe za lokalnu samoupravu koja je dostavila zaključak Savjeta MZ kojim se traži pojačana kontrola inspekcije, a vezano za nelegalne prodavače na Trgu ZAVNOBiH-a u B fazi Alipašinog Polja.

Nadležna inspekcijska služba pokrenula je upravne postupke i donesena su rješenja o uklanjanju bespravno postavljenih tezgi. Inspekcija je postupila na jedini mogući način na koji se u skladu za Zakonom postupa sa bespravno postavljenim objektima, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.