Plaće ogromne
22

Iz OHR-a za Klix.ba: Nema nijedan razlog za blokadu rada Parlamenta BiH

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Više od pola godine Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nalazi se u potpunoj blokadi. Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH poručuju kako ne postoji nijedan suštinski razlog za blokadu rada državne zakonodavne vlasti.
Zbog političke odluke SNSD-a da ne učestvuje u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok Zoran Tegeltija ne bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, već mjesecima se zakonodavna vlast nalazi u potpunoj blokadi.

U isto vrijeme državnim zastupnicima i delegatima redovno se isplaćuju enormno visoke plaće i naknade uprkos tome što od dana preuzimanja mandata do danas nisu usvojili nijedan zakonski akt.

Ovim povodom kontaktirali smo Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH od kojeg smo tražili mišljenje u vezi s nezasjedanjem Parlamentarne skupštine BiH.

"Nema nijednog suštinskog razloga za blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH. Građani Bosne i Hercegovine očekuju od parlamentaraca da rade i zarade svoje plate bez odgađanja", rekli su nam iz OHR-a.

Inače, još uvijek nisu formirane komisije, odnosno stalna radna tijela u Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH, kao ni zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH.