Općina Centar
138

Iz NiP-a tvrde da je Mandić uskratio novac za cvijeće na Dan reintegracije, on ih demantuje fotografijama

A. Ku.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
Današnje obilježavanje Dana reintegracije dijelova sarajevske općine Centar poslužio je kao poligon za političke obračune.

Naime, vijećnici Naroda i pravde (NiP) u Općinskom vijeću (OV) Centar tvrde da je načelnik Općine Srđan Mandić zabranio kupovinu cvijeća u svrhu obilježavanja Dana reintegracije dijelova Općine Centar.

Mandić te navode demantuje i objašnjava da je cvijeće kupljeno i položeno na četiri spomen-obilježja. Na stranici Općine Centar su objavljene fotografije na kojima se vidi da je cvijeće položila delegacija Općine Centar.

Međutim, Općinska organizacija NiP Centar tvrdi drugačije.

"Po prvi put u historiji ove lokalne zajednice načelnik je zabranio kupovinu cvijeća kako bi se odala počast i obilježio Dan reintegracije Općine. Svjesni smo itekako da je načelnik ogorčen jer neće dobiti novi mandat na koji je sigurno računao pa u svojoj sebičnosti pokušava da spriječi i obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno oslobodilačkog rata", tvrde u saopćenju za javnost iz Općinske organizacije NiP Centar.

Poručili su da takav potez treba biti na čast i sramotu načelniku.

Kontaktirali smo načelnika Općine Centar Srđana Mandića kako bismo provjerili ove navode.

Cvijeće je danas položila Amra Vučković, pomoćnica načelnika za boračka pitanja
Cvijeće je danas položila Amra Vučković, pomoćnica načelnika za boračka pitanja

Mandić nam je kazao da je cvijeće kupljeno te je isto u njegovo ime, a što se vidi na fotografijama, položila Amra Vučković, koja je njegova pomoćnica za boračka pitanja.

"Nažalost taj isti klub NiP-a u OV Centar je, kroz amandmansko djelovanje na budžet, praktično ugasio stavku sa koje se kupuje cvijeće za ove prilike. Ipak, danas je cvijeće položeno", kaže Mandić.

Objasnio je na koji su način ukinuta sredstva za ovu namjenu te kako je ipak došlo do kupovine cvijeća.

"U budžetu postoji pozicija koja se zove 'Reprezentacija' sa koje se izdvaja za ove namjene. U mom prijedlogu budžeta planirano je 74.000 KM (iznos obuhvata cvijeće poklone, napitke i sl.). Amandmanom NiP-a skinut je iznos od 60.000 uključujući kompletaniznos za nabavku cvijeća. Danas je kupljeno cvijeće sa druge pozicije kojom raspolaže načelnik i predstavnici Općine su to cvijeće položili na četiri spomen-obilježja", zaključuje Mandić.