Hitno djelovanje
98

Iz Naroda i pravde predložili konkretne mjere kako pomoći privredi usljed krize

A. D.
Na online konferenciji za medije Naroda i Pravde, iz ove stranke još jednom su od vlasti na svim nivoima zatražili hitno djelovanje sa konkretnim mjerama kako pomoći privredi uslijed krize nastale zbog pandemije Koronovirusa. Hitne mjere moraju biti usvojene u roku od sedam dana, poručuju iz Naroda i Pravde.

Poštujući odredbe Federalnog štaba civilne zaštite iz Naroda i Pravde odlučili su se održati online press konferenciju za medije, kako bi pokazali da zastupnici i rukovodstvo Naroda i Pravde aktivno sudjeluju u pokušaju pronalaska i provedbe konkretnih mjera kako bi borba sa Koronavirusom imala pozitivan ishod na svim društvenim poljima.

Zastupnici Naroda i Pravde u Parlamentu FBiH, ali i na nižim nivoima vlasti, već su u proceduru uputili konkretne prijedloge kako pomoći društvu da prebrodi krizu. Nažalost, vlast u FBiH još uvijek ignoriše ove prijedloge što privredu u FBiH već košta milione, a hiljade radnika je koštalo njihovih radnih mjesta, poručili su iz Naroda i Pravde na konferenciji za medije.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da je stranačko rukovodstvo u prethodnom periodu djelovalo kao odgovorna opozicija predlažući konkretne mjere, bez pokušaja da se oteža onima koji su na odgovornim pozicijama već da im se pomogne. Prve hitne mjere Naroda i Pravde je predložio već 13. marta, te je zatražena hitna sjednica Parlamenta FBiH i kantonalnih skupština.

"Mjere u ekonomiji postaju jednako bitne kao i one mjere na zdravstvenom planu. Osim osiguravanja koridora za transport roba, vlasti u FBiH nisu učinile apsolutno ništa da pomognu privredi i možemo reći da je to jedinstven slučaj, jer su sve druge zemlje već izašle sa konkretnim mjerama. Predlagali smo jačanje robnih rezervi, ali ni tu se ništa nije uradilo. Uviđajući da se vlasti ne pokreću sa mjesta, mi smo u zvaničnu proceduru uputila dva zakona – Prijedlog Zakon o izvorima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava za otklanjanje posljedica prirodne nesreće uzrokovane pojavom Koronavirusa i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH“, kazao je Konaković pojasnivši da bi se prvim zakonom omogućila značajna sredstva sa pozicije posebnih namjena, a koja bi se mogla koristiti za oporavak privrede.

Konaković je rekao kako su sve zemlje na samom početku pandemije izašle sa konkretnim mjerama pomoći privredi, jer je stanje takvo da je neophodna momentalan reakcija i da svako odugovlačenje povećava štetu.

Iz Naroda i Pravde danas u predstavili novi set ekonomskih mjera, koje je nužno usvojiti u roku od sedam dana. Konkretne mjere odnose se na rebalans budžeta, formiranje fonda za pomoć, izmjene zakona o doprinosima i porezu na dobit... Sve predložene mjere dostupne su na ovom linku.