BiH
21

Iz Kantonalne bolnice u Zenici tvrde: Fata Isić je zbrinuta na odgovarajući način

Piše: N. Jamaković
Sa protesta u Maglaju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa protesta u Maglaju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prošlog petka je u Maglaju na proteste izašlo 200 ljudi koji su kao razlog za smrt njihove sugrađanke Fate Isić navodili nemar ljekara. Fata je preminula u ponedjeljak prošle sedmice, nekoliko dana nakon porođaja.

Fata se porodila u sedmom mjesecu trudnoće u vozilu Hitne pomoći, kojim je iz Doma zdravlja u Maglaju prevezena u Kantonalnu bolnicu u Zenici. Njena rodbina tvrdi kako nije adekvatno zbrinuta u bolnici u Zenici, jer je nakon nekoliko dana po otpuštanju iz bolnice ponovo počela osjećati zdravstvene tegobe, te je tražila da je voze u bolnicu u Tešanj, a ne u Zenicu. No, kada je došla u bolnicu u Tešanj, odmah su je poslali u bolnicu u Tuzlu, gdje je nesretna žena ubrzo i preminula, prošlog ponedjeljka, nekoliko dana nakon poroda.

Glasnogovornica bolnice u Zenici Dženana Hedžić za Klix.ba tvrdi da je Fata Isić na odgovarajući način zbrinuta u bolnici u Zenici.

Operisana u Zenici

"Pacijentica se porodila u sedmom mjesecu trudnoće u vozilu Hitne pomoći, zbog čega je beba hitno prevezena u bolnicu Koševo u Sarajevo, dok je pacijentica ostala u bolnici u Zenici gdje je odmah operisana zbog određenih komplikacija. Ostala je u bolnici tri dana i svakog od tih dana su joj provjeravani krvna slika i vitalni parametri te su svi nalazi bili uredni i relativno dobri. Nakon tri dana je otpuštena iz bolnice i u tom trenutku ona nije imala krvarenje", kazala je Hedžić.

Međutim, nekoliko dana kasnije zdravstveno stanje Fate Isić se zakomplikovalo te je ona vozilom Hitne pomoći iz Doma zdravlja u Maglaju prevezena u bolnicu u Tešanj. Direktor te bolnice dr. Rifat Sejdinović za Klix.ba je rekao da je pacijentica dovezena u teškom stanju, da je teško disala te da su joj već bili otkazali pluća, srce i bubrezi.

"Ona nije mogla primiti u pluća dovoljno vazduha koliko je bilo potrebno njenom organizmu. Već sat vremena nakon što je primljena kod nas na intenzivnu njegu procijenili smo da joj ne možemo pružiti odgovarajuću pomoć te da ona hitno mora biti prevezena u neku ustanovu u kojoj će moći biti zbrinuta na odgovarajući način. Ocijenili smo da je najbliža bolnica u Tuzli, te smo nakon konsultacija sa rodbinom pacijenticu poslali u UKC Tuzla, gdje je nažalost ubrzo i preminula", rekao je Sejdinović.

Smrt usljed masivne plućne embolije

On je dodao kako bi uzrok ovakvog stanja pacijentice Isić mogao biti splet više faktora, odnosno vrlo težak stres koji je organizam doživio.

Glasnogovornica Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli Ersija Aščerić-Mujedinović za Klix.ba je kazala da je odmah po dolasku Fate Isić u ovu ustanovu rađena reanimacija.

"Pacijentica je potom prebačena na intenzivnu njegu gdje je reanimacija nastavljena, ali bez uspjeha. Ultrazvučni pregled i drugi nalazi navode na sumnju da je pacijentica umrla usljed masivne plućne embolije, a porodica nije dozvolila da se radi obdukcija", kazala je Aščerić-Mujedinović.

Iza Fate je ostalo dvoje djece, jedno će ove godine krenuti u školu, a drugo koje je rođeno prije vremena je zbrinuto u bolnici u Sarajevu.